Tre lastbilar åkte av vägen i snöovädret

Skurup Artikeln publicerades
Hårda vindar och halka gjorde att tre lastbilar åkte av väg 101 inom loppet av en timme på onsdagen. 5 bilder
Foto:Mattias Lundvall
Hårda vindar och halka gjorde att tre lastbilar åkte av väg 101 inom loppet av en timme på onsdagen.

Det häftiga snöovädret som vid lunchtid på onsdagen drog in över landet orsakade både trafikolyckor och strömavbrott i Skurups kommun.

Tre singelolyckor, alla med lastbilar, inträffade med korta intervaller på väg 101 söder om Skurup.

Vid 13.40 kom ett larm om att en lastbil hade hamnat i diket väster om Skivarp. Föraren hade kört långsamt men vinden tog tag i fordonet och drog ner släpvagnen i diket.

Bara 20 minuter senare åkte ytterligare en lastbil av samma väg, då strax sydväst om Västra Vemmenhög. När lastbilen hade passerat en rad hus tog vinden tag i den och eftersom lasten var tom kunde föraren inte hålla kvar bilen på vägen.

– Hela ekipaget drogs ner i diket, säger Anders Ödlund, styrkeledare på räddningstjänsten i Anderslöv. Det är riktigt farligt på vägarna när det är så här hårda vindar i kombination med halka.

Föraren klarade sig dock oskadd och kunde själv ta sig ut.

Vid 14.30 kanade ännu en lastbil, nu en djurtransport, av vägen och in i ett träd i närheten av Mossby.

– Men det var inga djur i bilen. Det är vinden som har tagit alla bilarna, eftersom de blir för lätta när de är tomma, säger Teddy Melhedegaard, styrkechef i Skurup.

En personbil halkade också av 101:an, på väg mot Anderslöv. Den hamnade på taket och började läcka diesel. Inga personskador har rapporterats i samband med olyckorna.

Även på elnätet uppstod det problem till följd av ovädret. Vid 14-tiden var 227 kunder i kommunen, framförallt i området kring Skivarp, Mossby och strax söder om Rydsgård, utan ström.

– Vi har montörer på väg ut och de jobbar så fort de kan. Det är ingen lätt uppgift de har i sådana här väderförhållanden. Men vi har satt en preliminär sluttid till klockan 18. Då hoppas vi att problemet ska vara åtgärdat och att att alla ska ha strömmen tillbaka, säger Anders Klemendsson på Eons pressjour.

Exakt vad som orsakat avbrottet är oklart, men att strömmen ger vika vid snöoväder hänger ofta samman med att blötsnö tynger ner grenar så att de till slut ger vika och faller ner över ledningarna.

– Nu har vi ingen tjäle i marken, så det händer att hela träd ger med sig. Och när de träffar en ledning löser säkringen ut och strömmen stängs av. Det handlar om ren säkerhet för människor och djur, säger Anders Klemendsson.

De som under onsdagen blev utan ström finns till stor del anslutna till den så kallade Stjäneholmsstationen. Ledningar kopplade till denna planeras att inom de två närmaste åren förbättras och grävas ner.

– Vi kan inte åtgärda precis alla, men vi prioriterar de ledningar med flest hushåll anslutna. Det kommer att säkerställa strömförsörjningen för många vid den här typen av väderförhållanden.