Tre-ordsnoveller och stafetthistorier

Skurup Artikeln publicerades

En tjej som låg i vattnet blev en krokodil som tappade alla tänderna. Historierna flödade när 13 amatörförfattare övade vändningar på folkhögskolans novell- och romankurs.

Under en intensiv vecka möts en grupp sommarstudenter i skrivarhuset på Skurups folkhögskola.

Några av dem har plockat med sig romanprojektet ur skrivbordslådan, andra ger författardrömmen en första chans under ledning av läraren Anna Ståbi.

Tidigare har hon bland annat undervisat på en författarskola i Dalarna och varit skrivcoach. Men det är första gången som hon håller sommarkurs i Skurup.

Deltagarna som kommer från hela landet är mellan 17 och 70. Gemensamt är passionen för skrivandet.

– Jag har alltid gillat att skriva och fick kursen i examenspresent av min mamma, berättar Elina Bratt Lejring som tagit tåget från Göteborg.

– Fast det bara är tredje dagen så känns det som vi varit här länge. Vi har hunnit med mycket, säger hon.

Åsa Åkerberg bor i Tyskland där hon arbetar som cellist i en klassisk ensemble. Under en svenskkurs fick hon upp ögonen för novellskrivandet.

– Till skillnad från musik så är det skrivna ordet väldigt konkret vilket är utmanade för mig som bara sysslar med toner annars. Sedan har jag upptäckt den terapeutiska möjligheten – man mår helt enkelt bra av att skriva, säger hon.

Kursen har givit mersmak.

– Just nu känner jag mig övertygad att jag vill fortsätta skriva, avslöjar Åsa Åkerberg.

Morgondagens läxa är att skriva färdigt en novell med utgångspunkt från tre ord.

– Det har varit nyttigt med korta övningar. Konstigt nog går det lättare när man får tio minuter på sig i stället för ett dygn, säger Åsa Åkerberg.