Valpiga hundar lär sig koppla

Skurup Artikeln publicerades

En byig vind, fuktigt i gräset och regn i luften är inget hinder om man är nybliven ägare till en hundvalp. Närmare ett tiotal deltagare mötte upp på Skurups brukshundsklubbs valpkurs i helgen.

– Det här är en bra social träning både för hunden och för mig, men kanske mest för hunden, säger Cecilia Virgin, som tillsammans med sin american staffordshire terrier hade tagit sig till brukshundsklubbens domäner på Södra Industrigatan i Skurup.

Cecilia Virgin är en van hundägare och berättar att hon uppskattar den sociala kontakten med hunden. Hon gillar att träna och ställa ut sina djur.

Upprepade lärdomar

Trots att hon gått valpkurser tidigare tycker hon att det är viktigt att upprepa lärdomarna från tidigare kurser – inte minst för att valpen ska få en bra start i sin utveckling till en vuxen hund.

– Man brukar allvar och det är viktigt eftersom man aldrig kan ta tillbaka tiden för att kunna träna in det som man måste göra när hunden är valp. Det finns mycket att tänka på och här finns en bra tränare, en bra banan och ett trevligt klubbhus, säger hon.

Inför dagens kurs hade valpägarna fått en hemläxa som innebär att hunden på kommando ska sitta och också gå med ett leende koppel. Det senare innebär först och främst att man inte använder strypkoppel på valpar och att kopplet ska forma ett leende från föraren och till hunden – inget ryck och slit här inte.

Låt inte det yttre styra

Heide Maass fungerar som instruktör på valpkursen. För dem av oss som funderar på att köpa en valp konstaterar hon att man inte ska välja hund efter utseendet, utan efter egenskaper.

– Är jag till exempel lite lugnare som människa, är mycket inne och kanske bara tar mindre promenader bör jag ha en hund som passar det. Är jag väldigt aktiv själv, så kanske jag ska ha en lugnare hund så inte båda är alldeles för högt uppe. På så sätt kan man hjälp varandra, säger hon.