”Vi ska göra allt för en fortsättning på Öppen arena”

Skurup Artikeln publicerades
Richard Andersson.
Foto: Mark Hanlon
Richard Andersson.
Foto: Moa Dahlin
Foto: Moa Dahlin

Alla inblandade är överens: att öppna Skurups sparbanks arena för ungdomar på lördagskvällarna har blivit en succé. Både Nattvandrarna, fältsekreterarna, fritidsgårdarna, kultur & fritid och inte minst ungdomarna hoppas nu på en fortsättning efter nyår.

Under fem lördagar har arenan varit öppen från klockan 18 till 24 för alla unga mellan 13 och 20 år. Vid första tillfället kom hela 93 ungdomar för att spela fotboll, träffa kompisar, fika eller snacka lite med några av de andra vuxna som fanns på plats.

– Vi har precis haft ett utvärderingsmöte. Där har vi bland annat gått igenom den enkät vi gjort bland ungdomarna, säger Richard Andersson, kommunens ungdomskulturutvecklare.

De unga har fått svara på frågor som visar vad flickor respektive pojkar gillat bäst, vad som varit bra och vad som kanske kan bli bättre.

– Det är otroligt kul att se att de inte bara uppskattar att spela fotboll och basket. Många framhåller gemenskapen, att träffa folk i alla åldrar, att det är skönt att slippa dra runt på byn och frysa, säger Richard Andersson.

Många har också lyft fram möjligheten att lära känna nya människor och att få prata med vuxna som Nattvandrarna.

Totalt har Öppen arena haft 395 besök, ett snitt på runt 80 personer varje gång. De flesta har varit i åldrarna 14–16 år.

Under hösten har Nattvandrarna både hunnit nystarta och få ett fantastiskt uppsving. Kanske delvis beroende på att de nu också haft en arena att möta ungdomarna i, en plats där de kunnat bygga relationer och lära känna ungdomarna.

– Vi har fått en fantastiskt kontakt med våra ungdomar. Öppen arena har varit helt rätt forum för att få kontakt. Vi har blivit deras vänner och deras språkrör mot kommunen, säger Jonas Karlsson på Nattvandrarna.

Öppen arena har också gett ungdomarna en möjlighet att skapa nya relationer, att möta tjejer och killar som inte hängt med tidigare.

– Vi i Nattvandrarna kommer att fortsätta med det som är vårt mål – att vara ute på byn. Men nu har vi varit så många att vi haft möjligheten att vara båda på arenan och på byn, säger Jonas Karlsson.

Ett nytt möte är inplanerat efter nyår och Richard Andersson och Jonas Karlsson är helt överens.

– Vi i Nattvandrarna kommer att göra allt vi kan för att det ska bli en fortsättning, säger Jonas Karlsson.

De fem tillfällena under hösten har finansierats av extra pengar som kommunen fått av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). 55 000 kronor som bland annat gått till att köpa in pingisbord, tv och tv-spel, men också till ledare som varit på plats.

– Vi rustar för framtiden. Det här är saker som kommer kunna användas om det blir en fortsättning. Och där är vi alla eniga, vi vill se en fortsättning, säger Richard Andersson.