Vinyl är poppis på loppis

Skurup Artikeln publicerades

Vinyl är poppis. Det var trångt bland skivbackarna när Nätbutiken Record Heaven sålde plattor på loppis i Skivarps brandstation i lördags.

Record Heaven säljer vinyl- och cd-skivor i sin nätbutik. Fokus är på rock från 60- och 70-talen.

– Jag köper in samlingar och med på köpet får man ibland skivor som jag inte är så intresserad av. Det är mest dem jag säljer här på loppisen, förklarar Jonny Christiansen som driver Record Heaven.

Vinylen har fått ett uppsving och en del nya skivor ges numera ut även på Lp. Att vinylen håller på att komma tillbaka tror Jonny Christiansen dock är en överdrift.

”Små upplagor”

– Det är en klick människor på 30 år och uppåt som köper vinylskivor. Vinylen står bara för 2 procent av musikförsäljningen. Det görs nya vinylskivor men i mycket små upplagor. Det som säljer bäst är gammal och bra musik som Stones och Beatles.

Själv lyssnar Jonny Christiansen dock helst på vinyl.

– För en audiofil är cd inget alternativ, säger han.

Tobias Svensson som jobbar för Record Heaven håller med.

– Det är mycket bättre ljudkvalitet på en vinylskiva. Bara man har rätt teknisk utrustning, säger han.

Olle Venhammar från Skivarp är en av kunderna som plockat på sig en liten hög lp-skivor.

– Jag har bott i Göteborg i elva år och arrangerat skivmässor där. Nu har jag flyttat till Skivarp och det är klart att jag går på vinylloppis, förklarar han och visar fram två skivor.

– Blue murder och Pink Floyd ska jag köpa. Men det jag letar efter är dyra skivor. Det finns skivor som är värda 15 000 kronor eller mer. Hittar jag en sån för en hundring så tror jag att jag köper den.

”I bra skick”

Per Nordström från Ystad langar fram en stor hög skivor han vill betala för.

– Jag har alltid samlat vinylskivor. Jag är ju uppvuxen med dem. Skivorna jag köper i dag har jag valt för att både skivor och omslag är i bra skick.

Bland alla skivbackarna står en som de flesta bara går förbi. Kanske skrämmer texten: Gubba-backen.

– Där har jag samlat udda grejer. Mest musik från 50-talet. Orkestermusik och marscher och sånt, förklarar Jonny Christiansen. Det är inte så många som är intresserade av dem.