Sövde

Musteri i ny skepnad

Sövde Artikeln publicerades

När fotografen Bonny Håkansson tog över Sövde musteri, kunde han inte riktigt föreställa sig hur mycket jobb han skulle lägga ned under sitt första år som musteriägare.

– Det hela blev lite större än jag hade tänkt, men nu känns det jättebra, säger han och tar en kort paus i septembersolen.

Mekanikerna som installerat den nya flasklinjen har just återvänt till Västergötland, på gården håller släkten på att förbereda lördagens äppelmarknad och utanför lastbryggan börjar äppellådorna samlas.

– Sedan maj månad har vi jobbat intensivt, säger Bonny Håkansson.

Butiken, som tidigare låg i musteriet, har flyttat ut till det som för hundra år sedan var ett kolförråd Det visade sig att både taket och de flesta väggar fick byggas om. En tegelvägg blev golv, takstolarna blev inredning och i dag, lördag, invigs musteriets nya butik där även sortimentet utökats.

Inne i musteriet hade Bonny Håkansson bestämt sig för att behålla det småskaliga hantverket, men göra det lite mer driftssäkert och mindre slitsamt. Flera maskiner har rustats upp, en del nya har köpts in – och så håller en helt ny flasklinje på att installeras, med automatisk etikettering.

Med viss vånda har Bonny Håkansson bytt ut de gamla etiketterna och ersatt dem med en bild från början av förra seklet – då musteriet var andelsmejeri.

Han har också hunnit fundera ut en hel del nyheter under sitt första år. Tillsammans med Mossagården och ett bryggeri i Nyköping har han låtit tillverka calvados av sin cider.

– Vi fick fram hundra flaskor, de blev jättebra, berättar han.

Bonny Håkansson har också ansökt om att få tillverka starkcider och starkvinsglögg, han gör ett försök med päronmust och lanserar Pigeonette – en bittrare, sortren must tillverkad av det lilla, eldröda duväpplet.

I dag, lördag, invigs butiken och det ombyggda musteriet i Sövde med en äppelmarknad. Pressningen är i full gång, äpplen tas emot, Bleckhornen spelar och äppelexperten John Orelind ger tips om odling och beskärning. Äppelmarknaden pågår mellan klockan tio och tre.