Annons
Nyheter

Barnens lek trängs undan

Fyra fotbollstokiga femteklassare gör så gott de kan.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2012
Läraren Camilla Svensson och hennes kollegor tycker inte att de fått tillräcklig information om om det stora grävarbetet. Läraren Camilla Svensson och hennes kollegor tycker inte att de fått tillräcklig information om hur det stora grävarbetet skulle komma att påverka deras verksamhet. ”Det kräver Foto: Bass Nilsson
Läraren Camilla Svensson och hennes kollegor tycker inte att de fått tillräcklig information om om det stora grävarbetet. Läraren Camilla Svensson och hennes kollegor tycker inte att de fått tillräcklig information om hur det stora grävarbetet skulle komma att påverka deras verksamhet. ”Det kräver Foto: Bass NilssonFoto: Bass Nilsson
Sune Månsson och i grävmaskinen Daniel Svensson jobbar för en lokal grävfirma som fått entreprenaduppdraget.
Sune Månsson och i grävmaskinen Daniel Svensson jobbar för en lokal grävfirma som fått entreprenaduppdraget.Foto: 
”Det var coolt när maskinerna kom den första dagen. Sedan dess har det bara varit tråkigt.” Femteklassarna Sebastian Gelin, Adam Lellky, Kristian Szuter och Linus Nilsson gör vad de kan med utrymmet av skolgården, när nu fotbollsplanen grävs upp.Foto: Bass Nilsson
”Det var coolt när maskinerna kom den första dagen. Sedan dess har det bara varit tråkigt.” Femteklassarna Sebastian Gelin, Adam Lellky, Kristian Szuter och Linus Nilsson gör vad de kan med utrymmet av skolgården, när nu fotbollsplanen grävs upp.Foto: Bass NilssonFoto: Bass Nilsson

När deras fotbollsplan är uppgrävd och belägrad av en grävmaskin så lirar de en slags beachfootball i den trånga sandlådan. Men det är inte roligt så länge.

– Vi sparkar också boll mot plank, men det är inte heller kul i längden. Vi saknar vår fotbollsplan jättemycket, säger Kristian Szuter, 12 år.

Annons

Konflikter uppstår

Lärare Camilla Svensson står mitt på skolgården där barnen nu måste tränga ihop sig på små ytor, där bilar och grävmaskiner då och då passerar.

– Grävandet påverkar vår verksamhet i högsta grad, hela gården där barnen brukar leka. Vi hade tänkt använda gröningen intill skolan under tiden man skulle gräva, men nu gräver man där också.

Hon berättar att det har uppstått konflikter på skolan på grund av inskränkningarna i rörelsefriheten.

– När barnen grupperar sig på en liten yta blir det ibland tjafs i stil med ”Vi var här först”. Vi har fått sätta upp ett schema för vilken sport som gäller för vilken rast på den numera enda planen. Annars blir det bråk om man ska spela fotboll eller handboll.

– Allt det här kräver förstås mer av oss som lärare. Vi måste planera mera och vara betydligt mer uppmärksamma. När det kör stora lastbilar och allt som händer här runtomkring så finns det förstås uppenbara säkerhetsrisker, säger Camilla Svensson.

Emellanåt öppnar lärarna upp gymnastiksalen på rasterna, för att eleverna ska få lite omväxling på sina lediga stunder.

Camilla Svensson tycker inte att personalen på skolan fått tillräcklig information om omfattningen av grävarbetet.

– Vi fick höra att detta skulle ske under sportlovet, vecka 8, och trodde väl i vår enfald att det mer eller mindre skulle avklaras då. Nu kom det igång senare och tar istället några månader. Vi undrar varför man inte gör det här åtminstone delvis under sommaren då det inte finns några barn här. Vi undrar varför man har missat att se på det här ur ett elevperspektiv.

Hon tycker att det är mycket som händer samtidigt på skolan och i Sövestad.

– Kommunen har ju tagit bort lekställningen här intill, eftersom den inte var säker, och inte satt upp någon ställning som ersättning. Dessutom har man byggt på en mindre tillbyggnad på skolan och snickarna kör här med sina bilar. Men det stora problemet är förstås det stora grävarbetet. Hursomhelst tycker vi att barnen förtjänar en bragdmedalj för sitt tålamod, säger Camilla Svensson.

Ann-Louise Olander
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons