Annons

81-åringens jättehopp i längd – visade världsklass!

Spänstfenomenet Carl-Erik Särndal, som ska fylla 82 senare i år, har gjort comeback på friidrottsarenan.
Den före detta professorn i statistik drämde omgående till med ett världsrekord i höjdhopp och ett svenskt rekord i stående längdhopp!
Ystad • Publicerad 4 februari 2019

Carl-Erik Särndal, som tävlar för YIF Friidrott, har gjort ett uppehåll från tävlingsidrotten på över ett år. Han blev lite mätt på att tävla sedan han slagit världsrekord i M80-klassen och har dessutom varit lite småskadad.

Men nu är Särndal verkligen på gång igen!

Annons

Han gjorde comeback vid helgens DM-tävlingar i Atleticum i Malmö och svarade för jättehopp i både stående längdhopp och höjdhopp.

Att han skulle vinna höjdhoppet i sin åldersklass var givet på förhand. Den här gången gled han över 135 centimeter och ingen annan jämnårig människa på jorden har hoppat högre.

Nu satsar han på VM i polska Torún i slutet av mars. Innan dess ska han dock ställa upp på veteran-SM som avgörs i just Atleticum i Malmö 1-3 mars.

Men Carl-Erik nöjde sig inte med att hoppa högt. Tävlingsledningen ville även att han skulle prova på stående längdhopp. Särndal for iväg 2 meter och 12 centimeter och gick på det resultatet direkt upp i topp i Sverigestatistiken i sin åldersklass. Faktum är att ingen annan deltagare från 65 år och uppåt lyckades hoppa längre än Car-Erik. Vinnaren i 65-klassen hoppade exempelvis ”bara” 1,88 meter.

För att hitta någon manlig hoppare som tog ett längre kliv än Särndal tvingas man söka sig ner i M55-klassen, där YIF:s Peter Bengtsson vann på 2,24 meter. På damsidan var det ingen deltagare som hoppade längre än Särndal. 45-årsklassen vanns av Runa Pettersson, Malmö, på 1,84 meter – 28 centimeter kortare än den snart 82-årige Ystadsbon.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons