Ajdå, YIF – där försvann överläget

Det blev en ny nagelbitare när Ystad och Alingsås drabbade samman en andra gång i SM-kvartsfinalserien.
Den här gången vann Alingsås, och därmed är kvartsfinalserien utjämnad. Matchen slutade 24–28.
Ystad • Publicerad 23 mars 2018

YIF fick en kanonstart med 3–0 efter tre minuter, vilket föranledde bortatränaren Mikael Franzén att ta en mycket tidig timeout.

Den fick önskad effekt för gästerna som successivt åt in det tidiga underläget, och efter tolv minuter var det för första gången sedan 0–0 oavgjort, 7–7. Strax därpå gjorde Alingsås dessutom 8–7.

Alingsås gjorde även 9–7 men sedan kom YIF in i det igen. Resten av halvleken blev en helt jämn historia.

YIF:s anfallsspel i första halvlek kom helt att handla om Kim Anderssons och Emil Hanssons skytte. Kim gjorde fem mål och Emil tre. Hemmalaget hade svårt att få ut bollarna på kanterna, och i första halvlek gjorde man inga mål härifrån.

– Det var mycket Kims skytte som räddade oss framåt i första halvlek, men bakåt tycker jag att vi står bra. Vi måste våga sticka in näsan lite mer i andra halvlek, sa Emil Hansson till Cmore i halvtid.

Bakåt spelade YIF 6–0 i första halvlek, och bortsett från perioden då Alingsås gick ikapp och förbi gjorde man det bra.

Målvaktsmatchen i första halvlek var jämn mellan hemmalagets Anders Persson och Gustav Skagerling, som stod i Alingsås mål då ordinarie förstemålvakten Rickard Frisk saknades.

Det var Alingsås tur att rivstarta i andra halvlek och innan publiken hunnit sätta sig ner och börja smälta det man köpt för förtäring under pausen hade Alingsås dragit iväg till en 16–13-ledning. YIF-tränaren Jerry Hallbäck fann det inte bättre än att ta en timeout efter fem minuter.

YIF fortsatte med att ha det svårt offensivt, samtidigt som Alingsås lyckades bättre med sitt smuggellika halvdistansspel och med att hitta in till Oscar Bergendahl på linjen.

Ändå lyckades hemmalaget att äta sig närmare i målprotokollet. Efter halva andra halvlek var ställningen 18–19.

Med åtta minuter kvar var Alingsåsledningen 22–20, och det började se tufft ut för hemmalaget. Sekvensen senare kunde Magnus Persson sätta 23–20 i tom bur, och på detta följde ännu ett mål i tom bur fram till 24–20, vilket naturligtvis försämrade läget för hemmaseger ytterligare.

Med 52.39 på klockan tog YIF timeout.

YIF reducerade genom Kim Andersson, men Andreas Berg replikerade direkt. Med sex minuter kvar var bortaledningen fortfarande fyra mål stor.

Två raka YIF-mål blåste liv i hemmahoppet och publiken vaknade på allvar. Anders Persson räddade andra raka straffen av Andreas Berg, men den senare kunde lite turligt sätta returen till 23–26.

När William Andersson Moberg satte 27–23 för gästerna kändes matchen avgjord.