Ann Lindberg kan tala med hästar

Sport Artikeln publicerades

Förståelse och förtroende mellan häst och ryttare är otroligt viktigt. Det är också mycket viktigt att ryttaren lär sig hästens språk.

Som fritidsaktivitet hade Ann Lindberg en clinique på Bollerup för skolans ryttare och även andra intresserade.

Ann Lindberg är en av 17 elever i världen som utbildats av den välkände Monty Roberts, närmare bestämt "Mannen som kan tala med hästar".

Ann Lindberg är bosatt i Skurup för Monty Roberts budskap vidare. Egentligen är det ganska enkelt men det gäller att man lär sig grunderna och är lyhörd för hästens språk.

Hästens minnesbank är dubbelt så stor jämfört med människans och hästen ser i bilder.

Hästen är ett flyktdjur som har sina viktigaste uppgifter har att fly, äta, dricka och leta mat. Hästen är också ett mycket socialt djur och den kommunicerar hela tiden med de övriga i flocken.

– Lär sig människan att kommunicera med hästen på samma sätt som den kommunicerar med andra hästar blir samarbetet mycket bättre och människan får en större förståelse varför hästen gör som den gör och ryttaren kan komma mycket längre med träningen och förstå de misstag som uppkommer, berättade Ann.

För en tävlingsryttare är det mycket viktigt att kunna kommunicera med hästen och få den att göra de uppgifter som krävs.

Hur många har inte gjort misstagen att bli rädda eller arga eller inte minst varit på dåligt humör när man tränar eller sysslar med en häst.

Adrenalinet hos människan ger hästen tydliga signaler – flykt.

Genom luktsinnet läser hästen av människan. Och Ann rekommenderade att man skulle lägga ifrån sig stress och dåligt humör innan man börjar en träning av häst.

Antingen man rider dressyr, hoppar eller tränar en unghäst är det otroligt viktigt att man kan läsa av hästen och kommunicera med den för att lägga upp en effektiv träning och undvika onödiga misstag.

Genom att ha samma signaler som hästen kan människan få hästen att lyssna och kommunicera.Gerd Cronestål