Bänkpressare i världsklass

Sport Artikeln publicerades

Det är uppenbart att Österlens kraftkarl Johnny Wahlqvist gläds av att vara tillbaka i landslaget. Om två veckor gör han comeback i större mästerskapssammanhang och det är en optimistisk Johnny som blickar fram emot bänkpress-VM. – Målsättningen är att ta VM-guld, säger han.

Om två veckor avgörs bänkpress-VM i Österrike och det är en heltaggad och laddad Johnny som just nu finslipar formen inför mästerskapet.

– Jag har nog aldrig varit bättre, säger Johnny som i går fick sällskap under träningen av ungtuppen och kollegan Alexander Johansson från Borlänge som hade kommit till Simrishamn får att få träna med sin stora idol och förebild.

I 24-årige Alexander ser Johnny en potentiell arvtagare till sig själv när det gäller den allra tyngsta klassen. Men än är han emellertid inte beredd på att överlämna kungakronan till kronprinsen.

– Jag har inte nått mitt max ännu. Det låter kanske konstigt när man är 37 år man jag känner att jag fortfarande utvecklas.

Som bekant har Johnny och förbundet varit i konflikt med varandra och Johnny har inte fått tävlat internationellt på två år.

– Jag har ju varit i stort sett isolerad i två år och det var hög tid jag kom tillbaka. Det här är en stor seger. Många hade kanske trott att jag skulle slå vantarna i bordet för länge sen jag är en sån som aldrig ger mig. Och den är avstängningen har bara verkat som en stor adrenalinkick och det gäller bara för mig att vända det här till något positivt, säger Johnny som således har siktet inställt på VM-guld.

Silver som bäst

Som bäst har han sen tidigare ett silver i VM (Prag 2008). Nu ska han plocka hem en medalj i än högra valör.

– Jag åker ner för att göra vad som krävs för att få kliva allra högst upp på pallen. Tror det behövs någonstans mellan 330 och 340 kilo för ta guld. Jag kommer att gå in på 330, höja sen till 340 och sen får vi se, säger Johnny som vid SM i november visade storform då han noterade ”europarekord” med 346 kilo, ett resultat som emellertid skrevs ner till 345 efter en rad märkliga turer vilket snuvade Johnny på rekordet.

Men riktigt vad som behövs för att sätta världsrekord i Österrike om 14 dagar vet faktiskt inte Johnny.

Och det beror på att viktklasserna gjorts om och alla tidigare rekord nollställdes vid årsskiftet.

Tidigare tävlade Johnny i 125 +, nu i 120.

Med sina 162 kilo tror Johnny att han blir en av de tyngsta deltagarna vid VM-tävlingarna.

– Nu när inte Ove Letho från Finland är med blir det nog så. Han och jag är annars ungefär lika tunga.