Basti kritisk: "Måste få ut mer av Kim"

Handboll Artikeln publicerades
Basti Rasmussen som tränare i Lund 2016... 2 bilder
Foto:Arkiv YA
Basti Rasmussen som tränare i Lund 2016...

Använder Ystads IF storstjärnan Kim Andersson på fel sätt?

Handbollsikonen Basti Rasmussen är inne på det.

– YIF:s anfallsspel borde gå ut på att bädda för Kim Andersson betydligt mer, säger Basti till YA-sporten

På torsdag avgörs den tredje SM-kvartsfinalen mellan Lugi och Ystads IF. Efter att ha vunnit de två första matcherna kan Lugi avgöra hemma i Lund och stänga säsongen för YIF.

Basti Rasmussen har varit tränare i båda klubbarna. Senast i Lugi förra året, som assistent till den nuvarande tränaren Tomas Axnér.

Men sympatierna, de finns i Ystad.

– Amen, det är klart. Har man tillhört en klubb i 25 år blir det så. Dessutom bor jag ju i Ystad och rör mig bland befolkningen här. Lugi var jag ju bara i något år på slutet, säger Basti Rasmussen.

Han har inte varit på plats och sett någon av SM-kvartsfinalerna. Däremot har han sett matcherna på tv – och gjort iakttagelser.

Basti tycker exempelvis inte att Kim Andersson används på rätt sätt.

– Alla kan ju se att Kim inte var speciellt lyckosam senast. Ska YIF kunna gå långt måste både Kim och Anders Persson spela på topp – samtidigt. Då går inget lag säkert, inte ens Kristianstad. Men hittills har de inte varit på topp i samma match.

Vad kan YIF göra annorlunda för att maximera Kim Andersson?

– Jag tycker att hans roll i dag för mycket går ut på att göra jobbet för andra spelare, i stället för att själv vara avslutaren. Men då måste YIF också ha ett spel som går ut på att sätta Kim i läge och det kan jag tycka att man saknar. Nu får han snabbt ett par gubbar på sig och då är det svårt att göra något. Kim ska komma till avslut betydligt oftare och skjuta fler skott, säger Basti - och tillägger:

– Jag är rätt säker på att vi kommer att få se en betydligt bättre Kim Andersson på torsdag.

Ja, vad tror du om resten av kvartsfinalserien?

– YIF borde ha vunnit den första matchen. Nu behöver man ta tre raka och det blir svårt. Det är små marginaler, det har vi sett, men Lugi har skaffat sig det bästa läget.

Avgörs det redan på torsdag?

– Inte nödvändigtvis, men mitt tips är ändå att det blir Lugi som går till semifinal. Jag tror att det blir Lugi och IFK Kristianstad som möts i SM-finalen.

– Lugi har ett komplett lag, fortsätter Basti, och flera av spelarna har höjt sig ett snäpp sedan jag var i klubben. Det gäller bland annat linjespelaren Jacob Wickman Modigh, som det ändå finns ännu mer att plocka ut av. Det är väl målvakterna som inte riktigt har varit på topp under säsongen, men i Lund gjorde Oscar Jensen ett fantastiskt inhopp och i Ystad var Josip Cavar duktig.

Basti Rasmussen ska fylla 63 år och gick i pension redan för fyra år sedan. Nu ägnar han mycket tid åt egen träning och att vara så mycket som möjligt med familjen. Han har fyra barn och åtta barnbarn, där flera är engagerade inom idrotten.

Sannolikt har vi sett Basti i rollen som tränare för sista gången.

– Allting har sin tid, så är det bara. Det finns nya, hungriga tränare som ska fram. Att vara tränare på hög nivå innebär engagemang sju dagar i veckan och jag har inte det drivet längre. Jag är privilegerad som har en stor familj.

Fast kärleken till handboll har han ändå kvar, Basti Rasmusson. Den kanaliseras bland annat genom ett idogt tv-tittande.

– Det är förnämligt på sitt sätt. Jag har nog aldrig sett så mycket handboll som jag gör nu...