Berit Olsson hissad och hyllad

Sport Artikeln publicerades

Redan 1910 korades den första vinnaren i Margarethakedjan. Det vittnar om vilken anrik skyttetävling det är. Och det gör det lätt att förstå stoltheten hos Berit Olsson efter att hon tagit sin första seger i tävlingen. ”Det är en speciell tävling”, sa hon strax efter hon hissats och hyllats för vinsten.

Kort efter det mottog hon vandringspriset, Margarethakedjan, som förvarats hos en ny vinnare år efter år allt sedan starten för 101 år sedan.

Berit Olsson, som tävlar för Öved Östraby men som i sportskyttesammanhang tävlat mycket för Ystad, kopplade tidigt ett grepp om finalen. Redan inför finalen ledde hon med tre poäng och efter fem skott vardera i liggande och knästående var marginalen uppe i sju poäng.

Främst jagades hon av tvåan Inge Lundberg, Helsingborg, men efter tre skott i stående såg tävlingen avgjord ut. Berit Olsson ledde med nio poäng och två skott återstod.

Plötsligt sköt dock Berit Olsson en sexa medan Inge Lundberg fick in en tia och viss dramatik uppstod inför det sista skottet även om Olsson var relativt segersäker.

– Jo, men samtidigt tänkte jag att allt kan hända. Jag försökte bara få till ett bra skott. Det fick jag visserligen inte men det räckte, sa Berit Olsson.

Hon noterades för en sjua på det sista gevärsskottet och sedan dröjde det inte många sekunder innan gratulanterna stod på kö vid hennes sida.

– Det är lite häftigt att vinna. Jag hade inte väntat mig det, sa hon.

I fjor vanns tävlingen av Skurupsskytten Jane Jönsson. Och eftersom det är vinnarens klubb som ska stå som arrangör nästföljande år arrangerades årets tävling av Skurups skytteförening.

– Jag vet inte om det var en vinst eller ett straff att jag vann, för det är otroligt mycket jobb med arrangemanget, sa Jane Jönsson lite skämtsamt.

Samtidigt förklarade hon att vinsten var något hon kämpat för i 15 år – Margarethakedjan är i skyttevärlden en tävling med mycket prestige i potten.

I år lyckades Jane Jönsson dock inte följa upp succén från 2010. Hon slutade ändå femma trots att hon lagt mycket fokus på själva arrangörskapet.

Detta arrangörskap tillhör nästa år Berit Olssons klubb Öved Östraby.

Så här sa hon själv med ett leende om saken:

– Som tur är finns det mycket folk runt omkring mig som är duktiga på sådant. Min man kan till exempel jobba med det...

Jane Jönsson sa att hon inte visste om det var en vinst eller straff att vinna. Vad säger du om det?
– Jane kan få hjälpa till nästa år också. Hon vet bara inte om det ännu.