Annons

Blagojevic rasar mot beslut: ”Förstör fotbollen”

Österlen FF:s tränare Mladen Blagojevic är på krigsstriden. Målet för hans vrede är svenska fotbollförbundet och dess representationskapsmöte, som i fredags beslutade att inför fria byten i division 1 damer samt i division 2 och 3 herrar.
Fotboll • Publicerad 4 december 2017
Mladen Blagojevic är skarpt kritisk till att införa fria byten i fotbollens division 2.
Mladen Blagojevic är skarpt kritisk till att införa fria byten i fotbollens division 2.Foto: Bass Nilsson

– Vi vaknade i fredags som stolta division 2-tränare och gick och la oss som kuvade och oerhört besvikna tränare, säger Mladen Blagojevic till YA-sporten.

Mladen Blagojevic leder något som närmast kan liknas vid ett uppror bland landets division 2-tränare.

Annons

För att försöka få SvFF att backa från representationsskapets beslut har han ringt runt till sina tränarkolleger i den södra division 2-serien.

– Så mycket kan jag säga, att något stöd för att införa fria byten i den här miljön finns inte bland oss som jobbar med fotboll dagligen.

Men Mladen nöjer sig inte med det. Han har för avsikt att ringa runt till landets samtliga tränare i division 2 för att lyssna in åsikter och argument.

– Det tänker jag gå igång med nu! Vi är sammanlagt 84 stycken och jag vill gärna veta vad var och en tycker i ämnet. Samtidigt är det väl lika svårt att förändra världen som att riva upp ett sånt här beslut. Men jag tycker varken beslutet är rätt eller att själva processen har gått rätt till. Vi blev tagna på sängen, säger Blagojevic.

Mladen Blagojevic - tränare på krigsstigen.
Mladen Blagojevic - tränare på krigsstigen.

Regeländringen har sitt ursprung i en motion som Hallands fotbollsförbund skickade in till SvFF:s representationsskap. Där föreslogs fria byten i ytterligare tre serier (division 2 och 3 herrar samt division 1 damer) för att, som man skriver, ”dagens system med tre byten riskerar att yngre spelare får stå tillbaka till förmån för lagets prestation vilket kan innebära att en ung spelare slutar spela fotboll.”

Mladen Blagojevic är förbannad. Av flera anledningar.

– Man tar alltså det här beslutet en fredag eftermiddag - helt utan förvarning. Jag har kontaktat Karl-Erik Nilsson, ordförande i svenska fotbollsförbundet, och han påstår att motionen har varit känd under en längre tid. Men för oss division 2-tränare kom detta som en nyhet. Det har inte kommunicerats ut till klubbarna och till oss, som verkligen jobbar med fotboll i vår vardag.

– Jag vänder mig också mot att inga undersökningar är gjorda som skulle styrka att det här gynnar svensk fotboll. Inga föreningar har fått tycka till. Inga domare har fått yttra sig över hur det påverkar deras jobb. De som röstade igenom förslaget var en massa distriktsordföranden som inte är ute på planen och behöver ta ansvar.

Men är det inte positivt att låta fler spelare få delta i matcherna?

– Jag tror inte det gynnar fotbollen om spelare i division 2 springer in och ut på planen. Ska jag som tränare ta med i beräkningarna att motståndaren kan sätta in tre tvåmetersgubbar för att nicka in en hörna mot slutet av matchen? Och hur försvarar jag mig i så fall mot det?

Annons

– Risken är stor att lag kommer att använda spelare med just denna typ av spetsegenskap. Det kan vara alltifrån specialister på fasta situationer till nickspecialister och spelare som är dåligt tränade och som bara orkar 10-15 minuter. Faktum är att sju av elva startspelare kan vara utbytta när matchen blåses av. Det riskerar bli rena parodin, säger Blagojevic.

Ett av argrumenten som har förts fram för en förändring, är att det ska gynna utvecklingen av svensk fotboll att låta fler unga killar få speltid i division 2.

– Jag är anställd av Österlen FF för att vinna fotbollsmatcher - inte för att utveckla svensk fotboll. Sedan undrar jag hur utvecklande det är med fria byten i de här sammanhangen? Vi kan exempelvis få se otränade, äldre spelare komma in och springa sig trötta under en kvart.

På representationsmötet avtackades Gerhard Sager, som suttit i tävlingskommittén i 23 år, de senaste elva som ordförande. Mladen Blagojevic ringde upp honom.

– Han tyckte säkert att jag var oerhört dryg och verkade inte vara van vid att någon sa emot honom. Men jag tycker att det här är till att förstöra den fotboll som vi älskar så mycket, säger Österlentränaren.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons