Bragden i Milano – Sverige klara för VM

Milano Artikeln publicerades
Jakob Johanssons mål i den första matchen räckte. Sverige till VM 2018.
Foto:TT (Montage)
Jakob Johanssons mål i den första matchen räckte. Sverige till VM 2018.

Sverige är i VM. Detta efter en bragdartad insats i returen i Milano mot Italien.

Matchen slutade 0-0 och tack vare 1-0 från den första matchen hemma är Sverige vidare.

Den första halvleken var händelserik. För svensk del kom ett rejält bakslag efter drygt en kvart då Jakob Johansson skadades. Johansson var oattackerad när han verkade fastna i gräset och blev liggande med smärtor i ena benet. Svensken bars ut på bår och ersattes av Gustav Svensson bredvid Sebastian Larsson på innermittfältet, där Albin Ekdal sedan tidigare saknas på grund av skada.

Så långt hade Italien haft det mesta av bollen och initiativet, men utan att skapa några jätteheta målchanser. Farligt var det däremot när Ludvig Augustinsson krokade i Marco Parolo i det blågula straffområdet, men domaren valde att inte peka på straffpunkten. Några minuter senare ville Sverige ha straff när bollen var uppe på Matteo Darmians hand i Italiens straffområde.

Sverige hade ytterligare en straffsituation efter en hands på en italienare i den första halvleken, men domaren friade även då. I övrigt var det Italien för hela slanten och särskilt i slutet av halvleken då matchens första mål låg i luften flera gånger om. Såväl målvakten Robin Olsen som mittbacken Andreas Granqvist agerade räddande änglar ett par gånger om när italienarna kom i anfallsvåg efter anfallsvåg.

Det italienska trycket fortsatte den första kvarten av andra halvlek där de heta chanserna dock var lätträknade. Men en riktigt het möjlighet skapade Italien när Alessandro Florenzi drog till på volley i straffområdet. Bollen smet strax utanför. För svensk del kunde man räkna in ett par snabba omställningar där man var tillräckligt vassa när man närmade sig straffområdet.

Dramat gick vidare och Italien fortsatte att ha mycket boll men den nästföljande kvarten blev inte lika gastkramande för svensk del som matchen varit tidigare.

Ju närmare slutsignalen matchen kom desto mer började de svenska supportrarna höras som ett tecken på att VM var nära Sverige och längre bort för Italien. Italienarna fortsatte dock att trumma på mot slutet, men utan resultat.

Sverige är klara för VM i Ryssland 2018.