Annons

Bragdseger av Joel, 20: ”Jag saknar ord!”

Tomelillagrabben Joel Eriksson, 20, har skrivit historia. Sent på söndagskvällen, långt efter mörkrets intrång, tog han en sensationell DTM-seger i italienska Misano. Han blev därmed den näst yngsta DTM-vinnaren i mästerskapets 30-åriga historia.
Motorsport • Publicerad 27 augusti 2018
Joel Eriksson jublar inför folksamlingen på Misano i Italien.
Joel Eriksson jublar inför folksamlingen på Misano i Italien.

Joel Eriksson seger är antagligen den största framgången någonsin för den sydöstskånska motorsporten. Vi har haft framgångsrika förare under många år, men att vinna supertuffa DTM redan under sin debutsäsong går utan på allt.

Erikssons genombrott kom träffande nog under strålkastarnas sken under en helg då DTM-serien arrangerade sina allra första nattrace, och levererades i svåra förhållanden i ombytlig väderlek. Eriksson tog ett vågat beslut att starta loppet på torrdäck på en regnvåt bana, men lyckades spela sina strategiska kort precis rätt och avgick till slut med en emotionell seger i den italienska natten.

Annons

Eriksson styrde sin BMW över mållinjen 1.8 sekunder före Mercedes-rivalen Edoardo Mortara, medan den regerande mästaren René Rast såg till att samtliga tre fabrikanter fick en bil på pallen genom att bli trea för Audi.

Segern gör Joel Eriksson, 20, till den näst yngste genom tiderna att vinna ett DTM-race. Endast Pascal Wehrlein (Mercedes, Tyskland) var yngre (19 år) när han tog sin första seger på Lausitzring säsongen 2014.

Joel Eriksson debuterar i år i DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, efter att ha värvats till en fabriksstyrning hos BMW via en andraplats i EM för Formel 3 förra säsongen.

– Det här är helt, helt otroligt, utbrister Joel Eriksson. Att vinna ett DTM-race har varit en dröm sedan jag började med motorsport, och nu har jag gjort det. Jag saknar ord. Jag är bara så enormt stolt över mig själv och hela teamet att vi faktiskt lyckades få till det här, speciellt med tanke på hur svåra förhållanden det var. Tack, tack, tack till alla på BMW som har trott på mig så hårt under de senaste åren – jag hoppas att det här var den första av många segrar tillsammans.

Eriksson är den yngste BMW-segraren i DTM någonsin och den förste svensken att vinna ett DTM-lopp sedan Mattias Ekström tog målflagg som etta på österrikiska Red Bull Ring förra säsongen. Tomelilla-pågen blir den tredje BMW-föraren att ta sig upp överst på DTM-pallen under 2018, efter Timo Glock och tvåfaldige mästaren Marco Wittmann.

– Jag är obeskrivligt stolt över Joel, säger Jens Marquardt, direktör BMW Motorsport. Han gjorde ett otroligt bra jobb med väldigt svåra förutsättningar. Stort grattis till den första DTM-segern! Det här ska vi fira.

Erikssons seger kom i det andra och sista av helgens två race på Misano, och utgjorde en skön revansch efter ett inledande heat där Eriksson också såg ut att gå mot ett starkt resultat men sedan bestraffades med drive-through för en kollision och klassificerades som 12:a.

Joel Eriksson avancerar i och med söndagens triumf till 12:e plats i DTM-tabellen. Nästa tävling körs den 7-9 september på Nürburgring.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons