Brösarpsborna gick man ur huse

Sport Artikeln publicerades

16 minusgrader var inget som avskräckte Brösarpsborna. När det vankades ishockeymatch i byn för första gången på flera decennier samlades folk runt rinken och njöt i fulla drag.

Närmare hundratalet påpälsade åskådare hade slutit upp i går kväll för att stötta Brösarp i kampen mot den gamla antagonisten Maglehem. Utandningsluften från både publik och spelare avtecknade sig mot natthimlen i den minst sagt svalkande temperaturen.

Men det var ingen som klagade.

– Visst är det lite kallt men spelet värmer, sa Henry Karlsson, som lutade sig mot sargen tillsammans med vännerna Håkan Stenberg och Jan-Åke Hansson.

För att minimera risken för eventuella frostskador hade byalagets Ing-Britt Stenberg, Gun-Britt Johansson och Inga-Lill Johansson laddat upp med varma drycker som delades ut till publiken utan kostnad.

– Vi började med att koka upp tio liter blåbärssoppa men det sa bara slurp så var den slut. Så nu har vi fått gå över till varm choklad och den går åt den också, förklarade Ing-Britt Stenberg.

Idén till att återuppta traditionen med årliga matcher mot grannbyn Maglehem planterades för inte alls länge sedan. För bara ett par veckor sedan rådde ju rena vårvädret och då var tankarna på ishockey långt borta.

– Det har gått snabbt sedan kylan drog in. Jag hade kontakt med Ludvig Nordenblad i Maglehem för någon vecka sedan och då kom vi överens om att dra igång projektet. Sedan har det varit snabba turer. Men uppslutningen har varit väldigt god, både bland spelare och publik. Jag är glatt överraskad, berättade Henrik Larsson i Brösarpslaget.

Söndagens match spelades i tre perioder à 20 minuter utan avblåsningar och utan fasta målvakter. Brösarp hade en trupp på närmare 25 spelare i åldrarna 15 till 50 år.

I förhandssnacket hade Brösarp utpekat sig själva som segrare men det fick man äta upp.

– Ja, vi förlorade tyvärr med 24–19 och det var ju lite surt. Även om det mest är på skoj så ligger det mycket prestige i sådana här matcher.

Brösarp får dock chans till revansch redan den här veckan. Som det ser ut nu kommer det att bli ett returmöte på fredag klockan 19, även det i Brösarp.

– Så vi kan väl säga att vi höll igen den här gången för att Maglehem inte skulle tappa sugen, avslutade Henrik Larsson.