Carlén – en pokerhaj!

Sport Artikeln publicerades

Brutal och hetsig på handbollsplanen. Iskall och slug vid pokerbordet. Hokos-pokus, simsalabim: En av världens bästa handbollsspelare har förvandlats till Nordens främsta pokerspelare.

Bilden av Per Carlén är klar. Under hela karriären har vi sett honom orakad och aggresiv, stångandes med 120-kilosbiffar på handbollsplanen. Inte sällan har hans blågula landslagströja blivit riven i trasor.

Det är dags att modifera den bilden en aning. Ta en titt på bilden ovanför – och ni finner en sofistikerad 44-åring, nyrakad och elegant, uppklädd i frack och fluga, sittandes vid ett pokerbord i Köpenhamn.

Det enda som är gemensamt från handbollstiden är väl – succén. För har man en vinnarskalle, som Per Carlén, spelar omgivning och sammanhang ingen större roll.

Natten mot tisdag, svensk tid, kunde 100 000-tals nordbor se hur Per Carlén spelade hem Celeb Poker-tävlingen i TV 3. Han gjorde det i konkurrens med 24 mer eller mindre kända personer från Sverige, Danmark och Norge. Och han gick inte direkt lottlös från spelbordet, utan kammade hem närmare 400 000 kronor!

Pengarna ska skänkas till något välgörande ändamål och som den naturmänniska Per Carlén är har han valt att stötta något projekt i världsnaturfondens anda.

– Det här är sanslöst, helt jävla sanslöst, säger den förre handbollsvärldsmästaren till YA-sporten, samlar sig – och fortsätter:

– Jag har aldrig spelat poker i hela mitt liv. Första gången jag spelade den här varianten var kvällen före - jag lirade en runda med familjen. Och blev sist! Inne i Köpenhamn vände allting, det var makalöst vilka kort jag fick. Snacka om "beginners luck", säger Carlén.

Den förre landslagskaptenen vann 10 000 danska kronor genom segern i semifinalen. Dessutom tog han sig som en av sex spelare vidare till slutrundan. Väl där fortsatte den, enligt Carlén "osannolika turen", och en efter en av medspelarna tvingades kasta korten och lämna bordet. Kvar satt till slut bara Per Carlén och hans kommentatorskollegan på TV 3, Åke Unger , och gjorde upp om den "celebra" titeln.

– Det är egentligen helt otroligt. Vi är 24 stycken med från början och bland dessa finns riktiga proffsspelare. Och så sitter Åke och jag och gör upp om 400 000 kronor. Två "tjommar" från Öja! Nu fanns det dock ett stänk av skicklighet med i bilden också. Per Carlén hade en tydlig strategi i sitt spel och hanterade spelmarkerna som om de vore hans egna pengar.

– När man satt där kändes det som om det var ens egna pengar och jag vågade inte chansa på svaga kort. Jag har alltid varit en riktig siffermänniskor och tycker det är spännande med sannolikhetskalkyler. Kanske fanns det en aning skicklighet med i bilden, men utan en otrolig tur hade det aldrig gått vägen.

– Sedan, tillägger han, har jag ju alltid hatat att förlora. Kanske betydde det något i slutändan. Spelformen "Texas Hold'em" har blivit mäkta populär den senaste tiden och inte minst genom handbollen har Per Carlén sett hur ungdomarna spelar poker på fritiden. Han har dock själv inga planer på att ge sig in i spelbranschen – trots succén.

– Jag spelar aldrig. Några trisslotter har jag köpt när ungarna tjatat, det är allt. Det här förändrar inget, men det var en häftig upplevelse, ett minne för livet, avslutar Per Carlén.

Världens före detta främsta handbollsspelare.

Och Nordens just nu största pokerhaj.

Jan Ohlsson