Caroline Ivarsson tog JSM-guld!

Sport Artikeln publicerades

Det blev ett guld och ett brons till de sydöstskånska friidrottarna när junior-SM avgjordes i Söderhamn. Däremot grusades alla medaljförhoppningar på grund av en stukad fot vid USM i Hudiksvall som avgjordes samtidigt.

Guldet hoppades hem av Österlentösen Caroline Ivarsson vid tävlingarna i Söderhamn där Caroline deltog i stav i K 22-klassen. Segerhoppet löd på 3,41.

Caroline – som tidigare vunnit skol-SM – tog nu sitt första JSM-guld och var strålande glad när vi fick kontakt med henne via mobilen.

– Det här är det största jag varit med om. Jag visste att jag hade chansen och jag siktade på guld men jag trodde inte det skulle gå så lätt som det gjorde, säger Caroline som sedan december tävlar för MAI, en klubb som hon tränat med de senaste åren. Stavtävlingen hade lockat enbart fyra deltagare och redan på in-gångshöjden försvann dessutom värste konkurrenten då Cecilia Jansson, Göteborg rev ut sig.

– När det var klart att jag vunnit gjorde jag ett försök på personbästa 3.61. Jag var uppe på höjden och jag kände att jag har höjden i mig, säger Caroline som i stället hoppas att hon "persar" i någon av de kommande tävlingarna.

Nu närmast ska hon delta i MAI-galan där hon får hoppa i B-poolen och därefter väntar stora SM i Helsingborg.

– Det blir mitt första ute-SM. Har tidigare varit med i inne-SM då jag "persade". Kan ju hoppas på något liknande nu, avslutar Sankt Olofstjejen.

Vid JSM-tävlingarna i Söderhamn blev det ytterligare en sydöstskånsk medalj även om det också i det här sammanhanget handlade om en tjej som nu mera tävlar för en klubb utanför spridningsområdet. Förre YIF:aren Elinor Holgersson, Pallas tog nämligen brons i K 22-klassen i spjut på 45,29. Vann gjorde Marléne Lindström, Ununge på 47,61. Elinor var för övrigt endast 15 centimeter från silvret.

Samtidigt som JSM avgjordes i Söderhamn genomfördes USM i Hudiksvall för de lite yngre friidrottarna.

Här var sydöstra Skåne representerat av en YIF-trio, Axel Håkansson (P17) Anna Eriksson (F17) och Petronella Persson (P15).

Tyvärr var olyckan framme för Axel som på förhand var den som hade störst medaljchans. Redan i det andra spjutkastet trampade Axel snett efter utkastet.

– Han fick åka till sjukhuset där han röntgades och dessbättre handlar det inte om några skelettskador – däremot en rejält stukad fot. Så nu haltar han omkring på kryckor, berättar YIF-ledaren Margaretha Ohlsson.

Med sitt enda godkända kast blev det trots allt en sjundeplats (51.53) för Axel som om han inte skadats hade haft en bra chans på bronset.

Skadan gjorde givetvis att han inte heller kunde delta i varken diskus eller kula.

I F 17 gick Anna Eriksson till semifinal på 100 meter (12.96) men gick sen inte vidare till final. Anna fick tiden 13.09 och blev femma i sin semifinal.

I längd noterade hon 5.03 och var bara fem centimeter från att gå till final.

Anna hade lite svårt med ansatsen förutom i det första hoppet där hon fick perfekt plankträff.

– Men vi har ju heller inte haft någon längdhoppsgrop i år, förklarar Margaretha.

Petronella Persson slutligen blev tolva i kula på 10.67 och hon provade sen mest för skoj också på diskus där hon fick nöja sig med en13:e plats på 27.67.

Hur som helst gav JSM-tävlingar värdefull rutin – inte bara för de tre aktiva utan också för ledarna Margaretha Ohlsson och Göran Håkansson.

– Vi har gått runt, kollat in redskap och liknande och sett hur det hela fungerar nu vi också fått allvädersbanor. Vi har lärt oss massor på de här dagarna, avslutar Margaretha Ohlsson.

@04 byline skribent:

Jan Andersson

0411-55 78 71

jan.andersson@allehandasyd.se