Damlagen sviker årets upplaga av YA-cupen

fotboll Artikeln publicerades

För inte mer än tio år sedan ställde hela 19 damlag upp i YA-cupen för damer.

När årets turnering, den 45:e i obruten följd, skulle lottas på onsdagskvällen var det bara sju klubbar som hade anmält sitt intresse.

– Det är faktiskt den sämsta noteringen någonsin. Det är väldigt illavarslande för damfotbollen i vårt område. Som YA-cupstyrelsens ordförande är jag såklart oroad och det borde man vara i våra klubbar också, säger Bertil Åkerman.

2009 års turnering lockade följande lag: Sjöbo, BW 90/Önneköp, Köpingebro, Svenstorp, Tomelilla, Sövestad, Gärsnäs, Skillinge, Simrishamn, Skurup, Onslunda, Charlo/Rynge, Spjutstorp, Hammenhög, Lövestad/Vanstad, Sjöbotjejerna, Janstorp/Blentarp/Veberöd, Pandora och Brösarp.

2019 ser det betydligt magrare ut. De som ställer upp är Hammenhög, Janstorp, Pandora, Rydsgård/Skivarp, Spjutstorp, Svenstorp och Wollsjö. Saknas gör bland annat meriterade och etablerade lag som Skurup, Sjöbo och Köpingebro.

– Skurup och Köpingebro har aktivt tackat nej medan jag inte hört något alls från Sjöbo. Jag kan tycka att det är lite märkligt med tanke på att Sjöbo är näst mesta mästarlag genom tiderna och var i final så sent som i fjor. Jag anser faktiskt att det är dåligt av respektive klubbs styrelse att inte sätta press på sina lag att anmäla sig när de faktiskt har anor i cupsammanhang, fortsätter Bertil Åkerman.

Gertrud Stigsson och Bengt Haraldsson, som själva har YA-cupmeriter som sträcker sig ända bak till 70-talet och som ingår i YA-cupstyrelsen sedan många år tillbaka, delar Bertil Åkermans oro.

– I fjor gav damcupen ändå 11 000 kronor till segrande Hammenhög och 8 000 till finalmotståndaren Sjöbo. Och de båda som förlorade semifinalerna fick 5 500 kronor vardera, upplyser Gertrud Stigsson.

– Det är tråkigt att lagen väljer att tacka nej till chansen till de pengarna, anser Bengt Haraldsson.

Gertrud Stigsson, Bertil Åkerman och Bengt Haraldsson är oroade över utvecklingen i YA-cupen för damer.
Foto: Fredrik Sörensson
Gertrud Stigsson, Bertil Åkerman och Bengt Haraldsson är oroade över utvecklingen i YA-cupen för damer.

Skurups AIF vann YA-cupen såväl 2013 som 2014 och var i final senast 2016. I fjor lämnade laget dock walk over i sin första match och kommer alltså inte till start överhuvudtaget i år.

Sjöbo IF, som ligger i division 2 precis som Skurup, vann cupen senast 2012 och var som sagt i final 2018.

– Jag anser att en turnering bör innehålla åtminstone åtta lag så att alla får spela kvartsfinal. Nu blir det så att fjorårssegraren Hammenhög som seedat lag går direkt till semifinal. Blir det ännu färre lag till nästa år får vi ta en allvarlig diskussion om hur vi ska gå vidare, säger Bertil Åkerman.

Kvartsfinalerna spelas enligt följande: Janstorp–Spjutstorp, Wollsjö–Rydsgård/Skivarp och Pandora–Svenstorp. Segraren i förstnämnda match får möta Hammenhög på hemmaplan i den ena semifinalen.

De tre kvartsfinalerna ska spelas någon gång under perioden 18 april till 15 maj. De båda semifinalerna ska betas av mellan 16 maj och 20 juni. Sedan är det i dagsläget tänkt att finalen ska genomföras i vecka 26. Hänsyn vad gäller datum kommer att tas till Sveriges eventuella framgångar i VM i Frankrike.