De ä bar å åk!

Sport Artikeln publicerades

En unik företeelse i idrotts-Sverige utspelar sig i Brösarp på fredag. För andra året i rad arrangeras nämligen det inofficiella SM i parallellslalom på gräs.

-Det är inte helt ovanligt med grässlalom utomlands men i Sverige är vi den enda klubb som arrangerar en tävling på gräs, säger initiativtagaren Fabian Rimfors i Brösarps alpina skidklubb, BASK.

Förra året uppmärksammades arrangemanget vida utanför sydöstra Skånes gränser och uppståndelsen kring årets tävling har varit stor.

-I fjor kom vi på idén ganska sent men inför i år har vi haft gott om tid på oss, vilket medfört att vi kunnat förbereda oss bättre och knyta till oss fler och större sponsorer. Nu när det är andra året är det lite av upp till bevis för oss, fortsätter Rimfors.

Inför fredagens tävlingar har idérikedomen sprudlat, vilket inneburit ett par nyheter. Bland annat ska det genomföras en lagtävling också vid sidan av den individuella tävlingen.

Men inte bara det. Utan att ens vara på plats går det att vinna skidutrustning i form av ett par grässkidor.

Fabian Rimfors förklarar:

-Det finns en app som man kan ladda ner till sin mobil och med den är tanken att man ska ladda upp en filmsnutt där man på ett roligt sätt presenterar sin grässkidsabstinens. Sedan kan de som har appen rösta fram det bästa klippet och vinnaren får ett par grässkidor. På så sätt behöver man inte ens vara på plats i Brösarp för att kunna vinna.

En av åkarna som kommer är fjorårssegraren Edvard Nordh, Linköping, liksom Hanna Westman, Vånga, som har meriter från juniorlandslaget och blivit svensk juniormästarinna i slalom. Dessutom kommer åkare med erfarenheter från telemarkslandslaget.

-Det är först och främst tänkt att det ska vara kul för alla men jag skulle tro att de så kallade elitåkarna skärper sig när det drar ihop sig till finaler. De vill nog inte tappa ansiktet.

Det är ingen garanti att man är duktig på grässlalom bara för att man har vana att åka på snö.

-Jag minns en tioårig tjej från förra året som körde långsamt och försiktigt och hon slog faktiskt flera killar som satsade för hårt, grenslade portar och tvingades börja om.

Kvalet i Ornahögsbacken genomförs klockan 10–12 på fredag. Efter lunch, med start klockan 13, är det dags för finalpasset, där vinnaren, förutom äran, vinner en presentkort på en skidresa värt 5 000 kronor alternativt ett par grässkidor.

De 15 snabbaste åkarna från kvalet plus ett wild card går vidare till finalpasset, där direktutslagning tillämpas. Det blir alltså åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler samt bronsåk och final.

De senaste dagarna har folk i närområdet tillbringat på Kiviks marknad men Fabian Rimfors hoppas att folk dröjer sig kvar några dagar och tar tillfället i akt att beskåda Sveriges enda tävling i grässlalom.

-Det var 150 i publiken förra året men jag skulle tro att det blir fler i år. Det är många som är nyfikna. Det kommer att bli riktigt rafflande under finalpasset.

Pistmaskinen, det vill säga gräsklipparen, har gått för fullt och nu ska allt vara klappat och klart.

Fotnot: ”De ä bar å åk” är namnet på den kampvisa som det svenska skidlandslaget, med bland andra Ingemar Stenmark och Stig Strand, spelade in och gav ut på skiva 1976.