Annons

Det blir en dag på stranden

En fluga gör ingen sommar. Tur då att beachvolleyboll inte är någon fluga utan börjar bli en etablerad sport. För när de svenska mästerskapen avgörs i Malmö i dagarna är sommarkänslan påtaglig.
Sport • Publicerad 28 juli 2011
I den rådande värmen är det viktigt med återhämtning mellan matcherna. Vilar sig gör, från vänster, Filip Mokelainen, Fredrik Holgersson, Filippa Hansson, Elsa Jönsson och Frida Holgersson.
I den rådande värmen är det viktigt med återhämtning mellan matcherna. Vilar sig gör, från vänster, Filip Mokelainen, Fredrik Holgersson, Filippa Hansson, Elsa Jönsson och Frida Holgersson.Foto: 
Fredrik Holgersson och Filip Mokelainen försvarade Ystads volleybollklubbs färger ytterst väl i SM-tävlingarna i beachvolleyboll. Här gratulerar de varandra till en av många vunna poäng.
Fredrik Holgersson och Filip Mokelainen försvarade Ystads volleybollklubbs färger ytterst väl i SM-tävlingarna i beachvolleyboll. Här gratulerar de varandra till en av många vunna poäng.Foto: 
Elsa Jönsson och Filippa Hansson är två av Ystads VK:s duktiga SM-deltagare.
Elsa Jönsson och Filippa Hansson är två av Ystads VK:s duktiga SM-deltagare.Foto: 
Fredrik Holgersson kan det här med att kombinera tajming och spänst. Här dunkar han in en smash i en av segermatcherna i par med Filip Mokelainen.
Fredrik Holgersson kan det här med att kombinera tajming och spänst. Här dunkar han in en smash i en av segermatcherna i par med Filip Mokelainen.Foto: 

Solen slösar generöst med sina strålar över Västra Hamnen i Malmö. I det klara och vackra vädret syns de knivskarpa konturerna av landmärken som Turning Torso, Öresundsbron och Barsebäcksverken. Även Köpenhamns skyline förefaller vara så nära att en kraftfull hoppserve nästan hade nått över till danskarna.

Det här är som Copacabana i Rio de Janeiro, fast på skånskt vis. Folk har intagit en avslappnad semesterhållning, lutar sig lugnt tillbaka i brassestolarna och njuter av att bättra på solbrännan.

Annons

Och även om det inte finns några strandbarer som serverar caipirinha så är den viktigaste ingrediensen som krävs för att rättfärdiga jämförelsen med Copacabana, beachvolleybollen, rikligt representerad.

Brunbrända kroppar, vissa blanka av svett och vissa sandiga efter uppoffringar på planen, gör sitt yttersta för att nå ära och framgång i de olika åldersklasserna.

Ungefär 20 av de cirka 500 deltagarna i SM har Ystads VK som klubbtillhörighet. Att påstå att YVK:s beachvolleyverksamhet har vuxit explosionsartat är måhända att ta i men denna anrika volleybollklubb har i alla fall snart nära nog lika många licensierade beachvolleybollspelare som ”vanliga” volleybollspelare.

– Vi har 27 licensierade beachspelare och 40 som har licens för att spela inomhus. Och detta trots att vi inte driver beachvolleyn särskilt hårt. Men jag ser inte beachvolleyn som någon konkurrent till den vanliga volleybollen. Jag hoppas snarare att beachvolleyn ska locka folk att börja spela volleyboll inomhus också, säger Sven Nilsson, själv med ett förflutet som spelare när det begav sig under YVK:s storhetstid och numera engagerad ledare och förälder.

Även för en utomstående betraktare framgår det med all önskvärd tydlighet att det är betydligt jobbigare att spela beachvolleyboll jämfört med vanlig volleyboll. I de klasser där det bara är två spelare i varje lag, U17 och uppåt, blir det extra uppenbart. Det finns liksom bara en enda spelare man kan passa till.

Att underlaget är sand och inte linoleum eller parkett gör det än svårare att tajma upphoppen och få till nödvändig spänst för att kunna smasha över nätet. Som tur är är näthöjden en aning sänkt och uppgår ”bara” till 2,24 i U17 pojkar och 2,10 i U17 flickor.

Det är bäst av tre set som gäller, poäng på varje boll och vunnet set efter 21 poäng i de båda första seten och 15 i det tredje.

Beachvolleyboll ställer också högre krav på rena slag och kräver en större ansträngning taktiskt och tekniskt jämfört med volleyboll inomhus.

– Spelarna måste lära sig att göra tecken till varandra för att visa vilken del av planen de tänker täcka när motståndarna anfaller. Och tekniskt ställs det höga krav eftersom spelarna i ett tvåmannalag måste ta bollen varannan gång, fortsätter Sven Nilsson.

Ystads VK:s ungdomar trivs som fisken i vattnet på SM även om det råder delade meningar om vilket som är roligast, att spela beachvolleyboll eller konventionell volleyboll.

Annons

– I beachvolleyboll är det svårare att förflytta sig och reglerna är svårare. Och så kan vinden ta bollen. Inomhus blir det bättre spel, säger Elsa Jönsson, en av spelarna i U15- och U17-lagen.

– Men man blir solbränd i alla fall, skjuter lagkompisen Filippa Hansson in med ett stort leende.

Frågar man YVK:s egna ”Filip & Fredrik”, Filip Mokelainen och Fredrik Holgersson, är det däremot inget snack om vad de föredrar. De båda satsar helhjärtat på beachvolleyboll och har i år bland annat besegrat ett annat svenskt par som ska delta i U18-EM och vunnit turneringar i både U17- och U19-klassen i både Falkenberg och Varberg. Detta trots att de själva inte är mer än 15 respektive 16 år gamla.

De gjorde ingen hemlighet av att målet med SM var en medalj i U17-klassen och gärna då guld.

Så blev det också. I tisdags tog de sig vidare från gruppspelet och vann även semifinalen. I gårdagens final på centrecourten visade de sig från sin bästa sida och segrade med klara 21–10, 21–17.

Bra gick det även för Emma Larsson och Thea Thulin som i flickornas U17-klass nådde ända till final. Emma och Thea vann samtliga matcher fram till finalen med 2–0 och inledde bra även i guldmatchen genom att vinna första set. Tyvärr vände motståndarna på steken och vann med 2–1 i set.

SM avslutas i helgen med seniorklasserna och sedan nalkas augusti månad men det innebär inte att beachvolleysäsongen är över. Den 13 augusti arrangerar YVK en beachvolleyturnering på hemma- plan som är öppen för vem som helst.

Återstår att se om den vädermässiga lyckan står arrangörerna bi så att den härliga stämning som rådde i Malmö kan återskapas på ”Ystadcabana”.

Taner Caliskan
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons