Dramatiskt i Henriksdal

Sport Artikeln publicerades

Grand Prix-tävlingarna i Henriksdal får allt större genomslag. Helgens 1,45-hoppning följdes av entusiaster från Sverige, Norge, Finland och Danmark, och slutade med en dramatisk och jämn omhoppning.

Tävlingarna i Henriksdal – beläget i en naturskön omgivning inte långt från Sjöbo – såg dagens ljus i fjor. Tanken var att erbjuda svenska ryttare en konkurrenskraftig elittävling som inte krävde långa och omständiga transporter.

Och konceptet uppskattades. Spring Tour blev en succé och fick stor genomslagskraft, inte bara i Sverige utan även i de nordiska grannländerna. I år följde man upp debuten med en ny tävling, och återigen blev uppslutningen massiv.

– Jag tror att vi haft ungefär 15 000 åskådare. Det är ett par tusen mer än i fjor, berättade Paula Törnqvist, som är med och arrangerar tävlingen tillsammans med sin man Ragnar Bengtsson.

Tävlingarna inleddes förra helgen och avslutades i går. Den mest prestigefulla klassen, hoppning 1,45 meter, hade drygt 70 startande och fick en något oväntad upplösning.

Fyra lokala ekipage kom till start, men både Nils Roos på Brechtenaar och Lisen Bratt Fredricson, först på Mistral och sedan på Matrix, rev ut sig och missade omhoppningen. Dit gick dock Lisens make Peder Fredricson, som red felfritt på sin nya guldklimp Cést la vie.

Totalt gick elva ekipage vidare till omhoppning. Bland de som missade fanns storheter som Maria Gretzer och Royne Zetterman.

Väl i omhoppning startade Fredricson som nionde hoppare – och efter ännu en felfri runda såg han ut att ha säkrat segerchecken på 25 000 kronor. Men Fredricsons tid, 34,68, visade sig bara räcka till en andraplats. Vann gjorde dansken Andreas Schou på Chicago med tiden 33,23.

Efteråt var Fredricson trots allt nöjd med sin prestation.

– Absolut. Jag kom inte hit med några förhoppningar överhuvudtaget. Cést la vie är en ny häst med stor potential, men jag trodde inte att det skulle gå så här bra redan nu.

Att många etablerade ekipage rev ut sig – och att det överlag var tätt mellan rivningarna, trodde han hade en naturlig förklaring.

– Dels var det inget kval, dels har det tävlats i nästan två veckor. Många hästar började nog bli lite trötta.

Tävlingen på Henriksdal hölls – åtminstone stundtals – i strålande sol. Och Fredricson var en av många som hyllade arrangemanget.

– Det är ett fantastiskt initiativ. Vi behöver verkligen en tävling av den här typen, sa han och fick medhåll av sin överman Andreas Schou:

– Jag glädjer mig åt segern och kommer gärna tillbaka nästa år. Det har varit ett fint arrangemang, sa han i samband med prisceremonin.

Paula Törnqvist gladdes av berömmet, och berättade att arrangörsstaben redan börjat dra upp riktlinjer för nästa års tävling.

– Vi har massor av idéer. Bland annat kommer vi anlägga en ny allvädersbana. I fjor blev vi utsedd till årets bästa tävling av förbundet och det hoppas jag att vi blir i år också.

Nästa tävling i Henriksdal hålls i mitten av juni.