En fäktepok gick i graven

Sport Artikeln publicerades

I helgen gick en av Sveriges äldsta och mest klassiska tävlingar i graven. Den 80:e upplagan av Ystadsfäktningarna, Ystad international, var också, med all sannolikhet, den sista någonsin.Man ska kanske aldrig säga aldrig men de närmsta två åren kommer tävlingen att avgöras i Malmö, säger Hans Wahl, ordförande i arrangerande Ystads FK.

Ystadsfäktningarna eller Ystad international, har varit Sveriges äldsta civila fäkttävling och avgjordes således nu för 80:e gången.

Men fler gånger blir det således inte.

Och det är bygget av den nya idrottsarenan som indirekt orsakat tävlingen dess död.

- Historiken är den att hallbygget hade en annan planering från början vilket skulle omöjliggöra för oss att arrangera tävlingen under två år. Och då avsade vi oss de nordiska mästerskapen, men Sverige skulle arrangera. Och då flyttades dessa, och i princip hela tävlingen, till Malmö. Men sen ändrade man ju byggnadsplanerna men då var det för sent. Det finns inte plats i tävlingskalendern med två tävlingar under samma tidsperiod och så nära varandra och med samma målgrupp, säger Hans Wahl.

- Samtidigt är det så att ett antal nyckelpersoner har – sedan beslutet togs för några år sedan - riktat in sig på att detta skulle vara den sista gången, fortsätter Hans Wahl och nämner exempelvis nyckelpersonen och tävlingsledaren Göran Flodström, som jobbat som detta sen 1988.

Hans Wahl håller dock den beryktade dörren lite, lite på glänt.

- Osvuret är bäst. Ystadsfäktningarna, som började på 30-talet och avgjordes utomhus på Saltsjöbaden, flyttade tillfälligtvis till Falsterbo någon gång på 40-talet. Så det är möjligt att tävlingarna efter Malmö kommer att hamna någon annanstans.

Hur känns det att detta var sista tävlingen?
- Det vet jag inte ännu, det kommer kanske efter några veckor. Men man har planerat för det. Mitt sekretariat, som består av mina barn, har ju också riktat in sig på att det här skulle vara sista gången.

Överlever klubben utan Ystadsfäktningarna?
- Ja, vi har en utmärkt lokal på Pilgränd som vi själv disponerar och tränarna ställer upp ideellt. Vi står inte och faller med tävlingen, säger Hans Wahl som i samband med tävlingen tilldelades förbundets allra högsta utmärkelse, kungamedaljen i guld.

Förutom sitt stora engagemang i klubben har Hans bland annat skött förbundets hemsida och resultatservice i mer än tio år, liksom licenshanteringen.