En fullträff i värmen

Sport Artikeln publicerades

Högsommarvärme. Då är krutet torrt i Ystad. SM-veckan i skytte Sandskogen lockar flera hundra skyttar från hela landet. YA-sporten gjorde ett nedslag under en dramatisk finalskjutning.

Tävlingsledaren Jan-Ola Olsson är nöjd. Inte undra på det. Solen skiner, tävlingarna flyter och hustrun Berit har nyss skjutit till sig en fin fjärdeplats i seniorklassen. Ingen fullträff, kanske, men en liten knall i det tuffa startfältet.

– Det rullar på bra här ute. Vädret kan inte vara bättre och skyttarna verkar nöjda. Det är viktigast, säger Jan-Ola i en paus före seniorernas finalskjutning.

Ystad arrangerar SM i skytte tillsammans med Kristianstad, Falsterbo och Öved-Östraby. Ungefär 35 volontärer hjälper till hela veckan för att arrangemanget ska snurra.

– Ensamma hade vi aldrig klarat det. Ystad drar det största lasset, men alla behövs. Vi har haft en del stora tävlingar i Ystad förut, men ingenting som kan mäta sig med det här, säger Jan-Ola Olsson.

141 seniorskyttar

På tisdagen avgjordes en lagtävling, en veterantävling och ett par ungdomsklasser. Men höjdpunkten var tveklöst seniorklassen, där 141 skyttar laddade för guld – men där de flesta fick sträcka vapen redan efter grundomgången. I finalen på korthållsgevär (15+5 skott) var det fjorårssegraren, lastbilschauffören Henrik Bengtsson, Svedala-Börringe, som lyckades bäst. Håkan vann på 345 poäng, före Eric Wallberg, Arvika och Sam Andersson, Dagstorp.

– Finalen var en plåga från första skottet, säger Henrik, när motståndare, vänner och anhöriga klappat om honom.

– Nervositeten blev bara värre och värre. Det är alltid tufft att försöka försvara ett guld. Men det gick till slut, säger 24-åringen.

I finalen deltog två lokala skyttar. Patrik Andersson, Ystad, slutade på 19:e plats efter en darrig insats, medan Berit Olsson gjorde en kanoninsats i finalen. Hon avancerade från 20:e till fjärde plats. Snacka om att börja på ny kula.

– Det är klart att man alltid skulle vilja ha någon poäng till, men jag är jättenöjd, med finalskjutningen, säger Berit.

Kommunalråd på plats

Kommunalrådet Kristina Jönsson smög runt bland skyttarna med hörselskydd för öronen. Hon avbröt sin semester för att kunna ta del av SM-skyttet.

– Jag är imponerad av tävlingen och arrangemanget. Kul när sådant här händer i Ystad. Det är inte bara handbollen som ska ha uppmärksamhet, det är många klubbar i olika idrotter som gör stora insatser, säger hon.

SM-skyttet fortsätter hela veckan och kulminerar till helgen när Bragdguldvinnaren och den dubble paralympiske mästaren från Peking, Jonas Jacobsson, kommer på besök.