"En strulpelle"

Sport Artikeln publicerades

I snart två år har Johnny Wahlqvist hållits utanför det svenska landslaget. Ändå har han gång på gång visat att han tillhör världstoppen i styrkelyft och bänkpress.

Konflikten mellan Wahlqvist och svenska styrkelyftsförbundet verkar lika djup som svårlöst.

Hemma på Österlen håller Wahlqvist på att spricka av ilska och anser att förbundet fryser ut honom.

– Det spelar ingen roll vad jag gör. Tar jag VM-medalj är det ingenting värt. Sätter jag Europarekord tar dom det ifrån mig.

Kenneth Mattsson har varit landslagsansvarig i svenska styrkelyftsförbundet och sitter med i styrelsen. Han är en av de som ligger bakom beslutet att hålla Johnny Wahlqvist utanför landslaget.

– Jag hade gärna haft med Johnny i landslaget och var en av de som gav honom chansen redan för 15 år sedan. Men då måste han följa de principbeslut som finns gällande ordning och uppförande i landslaget. Även om man är supertungviktare och syns i tv gäller samma regelverk som för alla andra, säger Mattsson.

Långt in på småtimmarna

I samband med ett mästerskap i Prag firade Johnny sitt guld genom att festa i hotellbaren tills långt in på småtimmarna. Den händelsen beskrevs ingående i svensk media. Några fler exempel på misskötsel vill Kenneth Mattsson inte plocka fram.

– Nej, det håller vi internt men Johnny vet vad det handlar om. Det enda jag kan säga är att hans uppförande inte har varit i linje med förbundets policy. Han är en duktig lyftare – men en strulpelle, säger Mattsson.

Mattsson har försökt kalla till ett försoningsmöte. Men Johnny kunde inte komma till Göteborg vid de föreslagna mötestiderna.

– Jag hade kunnat, men det var min manager Conny Olsson som inte kunde komma loss från sitt arbete. Ska man ha ett möte är det väl bra om alla parter kan närvara, säger Wahlqvist.

Han har sedan länge tröttnat på styrkelyftsförbundets behandling av honom. Men har ändå inte gett upp hoppet om en comeback i landslaget.

– Förbundet får väl skicka mig på någon kurs i vett och etikett, så att jag inte sjunger en sång på banketten efter en mästerskapsmedalj. Det vore ju hemskt. Jag tycker om att bjuda på mig själv och jag tycker att förbundet borde titta lite mer på sitt eget agerande i stället. Flera av dem hade passat som huvudrollsinnehavare i Gökboet, säger Wahlqvist.