Annons

Fäktare med spetskompetens

Det har gått några år sedan Österporthallen fylldes med internationella fäktare. När Ystads FK nu arrangerar tävlingar gör man det i gamla sporthallen Bollen med betydligt färre deltagare – men med lika stor entusiasm.
Fäktning • Publicerad 18 februari 2018 • Uppdaterad 19 februari 2018
Hemmafäktaren Gabriel Täckenström, till höger, gjorde comeback vid Ystadstöten.
Hemmafäktaren Gabriel Täckenström, till höger, gjorde comeback vid Ystadstöten.Foto: Bass Nilsson

I helgen avgjordes Ystadstöten i fäktning. Det har blivit en form av uppföljning till de internationella tävlingar som klubben arrangerade i flera decennier.

Ystadstöten, som ingår i Sydsvenska cupen, har inte många likheter med de internationella tävlingarna i fråga om omfång eller kvalitet. Fäktningen har, som så många andra sporter, haft svårt att hävda sig i konkurrensen om ungdomarnas fritid.

Annons

Men fäktklubben i Ystad gnuggar ändå på med sin verksamhet. Till helgens tävling kom bara tre hemmafäktare till start, men underlaget är större än så.

Duktiga hemmafäktare: Caspian Persson Törn, Gabriel Täckenström och Johannes Nyholm.
Duktiga hemmafäktare: Caspian Persson Törn, Gabriel Täckenström och Johannes Nyholm.Foto: Bass Nilsson

– Ja, vi har absolut fler som skulle kunna ställa upp här. Men alla vill inte tävla och dessutom är det inte alla som har den utrustning som krävs. Klubben lånar ut prylar som det fungerar att träna med, men det ställs andra krav på utrustningen i sådana här tävlingar, säger Hans Wahl i Ystads FK.

Vad kostar en komplett utrustning?

– Svårt att säga, men mellan tummen och pekfingret cirka 5 000 kronor.

Ett 70-tal fäktare, de flesta med värja som favoritvapen, kom till start i de olika klasserna. Från hemmaklubben gjorde Gabriel Täckenström comeback efter ett nätt uppehåll på 15 år. Gabriel gick direkt till åttondelsfinal, där det dock blev förlust mot rutinerade Peter Larsson från Lund. Johannes Nyholm skulle egentligen ha ställt upp i 15-årsklassen, men i brist på deltagare ströks denna klass. Därför tog Johannes klivet upp bland seniorerna och där blev det en hedersam förlust mot Peter Norrman, Malmö, i sextondelsfinalen.

Caspian Persson Törn tog brons i 13-årsklassen, sedan han blivit bättre ju fler matcher han gick.

– Det är lite nervöst att fäktas på hemmaplan inför alla man känner, sa Caspian till YA.

– Jag tror att Caspian sannolikt kan ha varit påverkad av de senaste veckornas uppmärksamhet. Han fäktade dock allt bättre efter hand, säger Hans Wahl.

På plats i Bollen fanns också eldsjälen Tommy von Troil, som är över 90 år och som gjort stora insatser för fäktningen i Ystad. Nämnas kan också att Ystad fäktklubb arrangerar sportlovsfäktning för nybörjare vid två tillfällen den kommande veckan.

Johannes Nyholm, Ystads FK.
Johannes Nyholm, Ystads FK.Foto: Bass Nilsson
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons