Annons

Familjen från Ystad hamnade mitt i sandstormen: ”Himlen färgades rödgul”

I lördags kväll skulle familjen Nilsson från Ystad följa melodifestivalen från en uteservering på sitt hotell i Playa del Ingles, Gran Canaria. Och de blev sannerligen ”fångad av en stormvind”.
– Det var en märklig syn när sanden blåste in. Bilderna vi tog ser ut att vara jättegamla, de är helt gula, säger Jenny Nilsson från Ystad.
Gran Canaria • Publicerad 24 februari 2020
Jenny Nilsson från Ystad har tagit båda bilderna från hotellbalkongen. ”Man kan tro att jag har använt ett filter på den högra bilden, men det har jag inte”, förklarar hon.
Jenny Nilsson från Ystad har tagit båda bilderna från hotellbalkongen. ”Man kan tro att jag har använt ett filter på den högra bilden, men det har jag inte”, förklarar hon.Foto: Privat

På måndagseftermiddagen lämnade familjen Nilsson, som består av Jenny, Joachim och barnen Tim och Josefine, Gran Canaria

De har haft en fin semestervecka med strålande väder.

Annons

Fram tills i lördags.

Då blåste plötsligt finkornig sand från Västsahara i Afrika in över Kanarieöarna. Sandstormen, som kalls för calima, är inget ovanligt väderfenomen men omfattningen den här gången beskrivs som unik.

Poolområdet på familjens hotell.
Poolområdet på familjens hotell.Foto: Privat

Flygplatsen utanför Las Palmas stängdes ner och tusentals resenärer kunde varken ta sig fram till ön, eller därifrån. Många blev strandsatta, eller ”sandsatta”, på ön.

– Fram tills i lördags hade vi haft en jättefin vecka med temperaturer på 23-27 grader. Det var i lördags eftermiddag det började blåsa upp och man såg hur himlen liksom bytte färg, berättar Jenny Nilsson.

– Vi har spelat mycket padel här och en av instruktörerna har bott på Gran Canaria i 47 år. Han säger att helgens calima är den värsta som han har upplevt.

Har ni varit rädda eller känt obehag?

– Nej, inte på det viset, även om det såklart är trist. Nu kommer vårt flyg sannolikt att gå enligt tidtabell, så vi drabbas inte så mycket. Men i söndags skulle en annan familj från Ystad hälsa på oss här på ön, men deras plan fick omdirigeras till Malaga. Så tyvärr hinner vi inte träffas.

Jenny berättar att hon sett en hel del människor som burit munskydd under helgen.

– Det gäller framförallt personal på hotellet. Den här finkorniga sanden har trängt in överallt och städpersonalen har verkligen fullt upp. Alla våra kläder är också fulla av det här sanddammet, så det blir till att tvätta ordentligt när vi kommer hem till Ystad.

På måndagen öppnade flygplatsen utanför Las Palmas och enligt uppgift ska all flygtrafik fungera som planerat, även om en del avgångar kan vara försenade.

Himlen färgades röd av den sand som i helgen blåste in över Kanarieöarna.
Himlen färgades röd av den sand som i helgen blåste in över Kanarieöarna.Foto: Andres Gutierrez
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons