Annons

Favoriterna EM-laddade med nya segrar i Ystad

Precis som i fjor blev det norrmannen Bartosz Piasecki och svenska Kinka Barvestad som triumferade i herrvärjan respektive damvärjan. Det var Piaseckis tredje raka triumf och Barvestads andra raka.
Sport • Publicerad 2 juni 2014
Bartosz Piasecki tog tredje raka vinsten i Ystad då han slog landsmannen Sturla Torkildsen i finalen.
Bartosz Piasecki tog tredje raka vinsten i Ystad då han slog landsmannen Sturla Torkildsen i finalen.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Kina Barvestad till vänster besegrade Emelie Mumm i damernas värjfinal. Båda åker i veckan till EM.
Kina Barvestad till vänster besegrade Emelie Mumm i damernas värjfinal. Båda åker i veckan till EM.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Bra formbesked för båda inför EM i Strasbourg i Frankrike om en vecka.

Kinka Barvestad, KFK Kalmar, gjorde ett bra EM i fjor då hon som bästa svenska kom på en fin-fin elfteplats.

Annons

- Ja, förra året gick det jättebra men det är lätt att man blir lite uppskruvad när man ska till EM jag ska försöka varva ner den här veckan och landa på jorden igen, menade Kinka som hyllade tävlingen i Ystad.

- En jättebra tävling med många fäktare i olika åldrar från många nationer. Synd att det inte blir någon tävling i Ystad nästa år.

Hur var motståndet?

- Det var inga lätta matcher. Jag vann alla men det var tufft i början av samtliga innan jag skruvade upp tempot lite, säger Kinka som i finalen besegrade unga Emelie Mumm, Djurgården som också åker till EM.

En favorit i repris blev det således också för Bartosz Piasecki, Norge som vann herrklassen för fjärde gången varav detta var hans tredje raka sege.

- Jag gillar den här tävlingen, har varit här de senaste tolv åren. Jag var 16 år när jag var med första gången, säger Bartosz som mötte sin landsman Sturla Torkildsen i finalen.

- De sista åren har Norge varit bäst i Norden på värja. Vi har ett ganska bra lag. Vi två har fäktats mot varandra många gånger tidigare så det var kanske en lite tråkig final. Men jag är väldigt nöjd med tävlingen, jag fäktade bra under båda dagarna.

Är det oftast du som vinner när ni möts?

- Det brukar vara fifty-fifty. Men den här gången var det min tur. Jag tyckte jag hade bra kontroll i finalen.

Men du tog en timeout i slutet...

- Ja, men det var bara för att jag var lite trött i benen.

Taner Caliskan
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons