Frans – vigast i Eurovision?

Ystad Artikeln publicerades
Stor armstyrka demonstrerar Frans här, när han hemma i vardagsrummet på sina bara armar håller uppe kropp och ben i 90-graders vinkel.
Foto:Fredrik Hellström
Stor armstyrka demonstrerar Frans här, när han hemma i vardagsrummet på sina bara armar håller uppe kropp och ben i 90-graders vinkel.

Om ni tycker att Frans har ett modest scenspråk ska ni veta att kapacitet finns till något helt annat. Som gymnast i GK Splitt utvecklade han akrobatik på hög nivå.

– Frans specialitet är att göra skruvar i luften, säger en av hans tränare, Shiralee McGowan.

Medan flera andra artister i Eurovision dansar, klättrar och studsar på scenen i Globen har Frans valt ett mer stillsamt uttryck; enkla rörelser som harmoniserar med musikens tempo.

Men frågan är om någon i hela startfältet kunnat besegra Frans – om det bara hade handlat om akrobatik och vighet.

Under cirka tio år har Frans varit aktiv i gymnastikklubben Splitt i Ystad. Han har tränat, tävlat och blivit en av klubbens bästa manliga gymnaster. Shiralee McGowan är en av ledarna som har utvecklat Frans fysiska förmåga.

– Frans var grym på att göra skruvar i luften och hade tumbling och trampett som sina bästa grenar. Det finns mycket gymnastik i honom och om Frans fortsatt hade han kunnat bli fantastiskt duktig. Han har det liksom naturligt i sig, säger Shiralee.

Men han tränar inte längre?

– Familjen flyttade ju till England och bodde där under ett år, så det blev ett avbrott i karriären. Sedan har han säkert haft fullt upp med annat.

Med tanke på hur vig och spänstig Frans är – borde han inte använda det som ett vapen på scenen?

– Det hade varit kul om han gjort en bakåtvolt eller något sådant. Men det ska ju fungera med musiken och koreografin också. Dessutom vet jag att han har problem med ett knä.

Det var i en fotbollsmatch med Sövestads IF i höstas som Frans drog sönder korsbandet i sitt högra knä. Han har skött rehabträningen bra, men har under de senaste dagarna i Stockholm haft ett bandage runt knäet. Han fick känningar under en brännbollsmatch (!) med släkten för en vecka sedan.

Sirhalee McGowan hoppas att Frans återupptar karriären i GK Splitt, men inser att hans schema är späckat. Om inte annat ser hon gärna att han dyker upp på något träningspass i sommar

– Hela föreningen är stolt över honom. På träningarna får vi hela tiden frågor från de yngre gymnasterna om det verkligen stämmer att Frans har tränat i den här hallen. De säger ”wow!” och blir imponerade.

I Ystad är det naturliga valet för unga killar att börja med handboll eller fotboll. Skulle Frans kunna betyda något i GK Splitts strävan att rekrytera fler killar?

– Absolut. Vi sprider gärna att Frans har varit gymnast här, det är bara positivt. Jag tror att Frans började redan när han var fem-sex år och har tillbringat stor del av sin uppväxt här. Men tyvärr är det många som slutar när de kommer upp i tonåren, det gäller både killar och tjejer.

Kommer ni i klubben gemensamt att följa lördagens sändning från Eurovision?

– Tyvärr är vi på SM i truppgymnastik i Lund, så vi har inte planerat något gemensamt. Men vi kommer att skynda oss hem för att följa tävlingen och hålla tummarna för Frans, säger Shiralee McGowan.