Fredagsflopp för Ystads IF – föll mot jumbon i en rysare!

Formstarka Ystads IF floppade rejält i fredagens ligamöte med jumbolaget AIK. I en rakt igenom slarvigt genomförd match föll YIF med 27-26 (13-10) efter sekunddramatik och missade chansen att haka på IFK Kristianstad I toppstriden.
Handboll • Publicerad 14 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2018
YIF och Alexander Borgstedt upplevde ingen lyckosam fredagskväll i Solna.
YIF och Alexander Borgstedt upplevde ingen lyckosam fredagskväll i Solna.Foto: JÖRGEN JARNBERGER

YIF hade vunnit fyra av sina fem senaste matcher i handbollsligan och visat takter som skulle kunna bära långt i ett stundande SM-slutspel.

Mot AIK var man tillbaka på ruta ett.

Visserligen gjorde man en mäktig upphämtning från 25-20 till 25-25 under de sju sista minuterna, men i matchens sista anfall och med två sekunder kvar att spela gjorde Philip Jonsson AIK:s segermål, 27-26.

Det var ett mål och en seger som stockholmarna förtjänade efter att ha varit i ledningen under nästan hela matchen.

Det var märkvärdigt att se hur lätt YIF skärrades av AIK:s sätt att försvara sig på. Skåningarna kom med alldeles lite fantasi i sina attacker och hade för lite kyla i avsluten. Samtidigt växte tuppkammen undan på undan på formstarka AIK, som krigade sig till segern och passerade Hammarby i botten av tabellen.

Ystads IF fick annars en okej start på matchen och var i täten under drygt tio minuter. Men vid ställningen 3-4 tog det roliga slut och därefter var det AIK som skötte taktpinnen resten av halvleken, ja, praktiskt taget resten av matchen.

YIF hade som sagt stora problem med att få någon riktig rytm i sitt anfallsspel. AIK lyfte högt med sina ”tvåor”, vilket störde YIF:s niometersfolk. Ludvig Hallbäck stressades att göra ovanligt många misstag och flera gånger fick YIF mer eller mindre panikavsluta, sedan domaren höjt armen i ”passivitetsvinkel”. Kim Andersson blixtrade till och Mario Lipovac var stark och snabb på linjen. Men som helhet fick YIF aldrig något flyt i sitt spel och det var knappast något oväntat drag, när tränaren Jerry Hallbäck valde att i princip byta ut hela "förstalinan” efter en dryg en kvart.

Den andra halvleken präglades av fortsatt slarv från båda håll. Men om det inte bjöds på något skönspel bidrog i alla fall dramatiken till att lyfta underhållningsvärdet. AIK ryckte fram till 25-20 och såg ut att ha fällt favoriten. Men YIF kom tillbaka storartat. Anders Persson gjorde ett par viktiga räddningar och framåt hittade Johan Dahlin och Eric Forsell-Schefvert rätt några gånger.

Med 20 sekunder kvar att spela kvitterade YIF till 26-26 och behövde ”bara” stoppa AIK:s sista anfall för att rädda halva anseendet. Men Philip Jonsson drog på ett skott som letade sig förbi försvaret och in bakom Anders Persson i YIF-buren.

Klart bäst i YIF var Johan Dahlin, som gjorde sex mål på sex avslut och går från klarhet till klarhet.

– Men vi gör många saker som inte är bra. Vi håller inte tätt bakåt och bränner för mycket, säger Dahlin till CMore.

Nästa match för Ystads IF spelas på hemmaplan mot Önnered på tisdag.