Glädjefnatt efter segern

Sport Artikeln publicerades

Sällan har en slutsegrare i Ystad International blivit så glad som i år. Stockholmaren Jan Tivenius jublade i högan sky efter finaltriumfen. "Det var riktigt skönt det här", sa han efteråt med ett stort leende på läpparna.

Att Jan Tivenius är 49 år gammal skulle ingen som sett hans framfart på pisterna kunna tro. Att han dessutom varit skadad nyligen gör knappast hans insats i den 76:e upplagan av Ystadsfäktningarna sämre.

– Så sent som för en månad sedan genomgick jag en artroskopi i ena knät och nu under helgen i Ystad har jag lidit av tennisarmbåge. Jag har haft ont men försökt förtränga smärtan. Men nu känns det bara bra. Det här var ju första gången jag vann här. Och det var extra gott eftersom jag haft en dålig säsong bakom mig, fortsatte Tivenius.

Jan Tivenius, som representerar FFF i Stockholm, gick vidare från sin pool och fick ta sig an Anton Berg-Niemelä, Uppsala, i åttondelsfinalen. Där blev det knapp seger med 15–14.

Och den sifferkombinationen skulle visa sig gångbar även i fortsättningen. I kvartsfinalen besegrade Jan finländaren Niko Vuorinen med 15–14 och i semifinalen blev det samma siffror mot Peter Barvestad, Kalmar.

Även finalen mot Magnus Malmgren, FK Chapman, blev en svängig och tät historia. Jan ledde inledningsvis men tappade det siffermässiga överläget i mitten av matchen och låg under med 12–11 efter två perioder. I den tredje tog han dock tillbaka initiativet och fick betalt för sina satsningar. 15–13 skrevs slutsiffrorna till.

– När jag väl lyckades hålla min stenhårda press på honom gick det bra men sedan missade jag i ett par närkamper i mitten och då höll initiativet på att glida mig ur händerna men jag bestämde mig för att satsa hårt när det stod 13–13 och det lönade sig. Men det kunde egentligen gått hur som helst. Jag hade flyt, inte bara i finalen utan i de tre 15–14-matcherna också.

Om Jan Tivenius fått kämpa i många år för att få till stånd sin första seger i Ystad så gick det betydligt snabbare för vinnaren på damsidan, Jennifer Jackson från Nya Zeeland. Det här var nämligen hennes första besök i Ystad.

– Det har varit otroligt kul att vara här. Alla har varit så välkomnande mot mig och organisationen har varit perfekt. Att jag sedan vann också känns väldigt positivt, säger Jennifer, som tagit sig hit via en annan tävling i England.

– Men där föll jag mot en annan tjej från Nya Zeeland som senare vann hela tävlingen.

I Ystad var det dock ingen som rådde på den långväga gästen. Efter poolfäktningarna slog hon en estländsk tjej med 15–12 i åttondelsfinalen, en danska med 15–14 i kvartsfinalen och Sofie Larsson, Uppsala, med 15–14 i semifinalen.

– Men där var jag riktigt illa ute och låg under med 14–12 innan jag lyckades vända. Därför var jag inte säker på seger i finalen trots att jag ledde med 14–11. Jag vågade inte jubla förrän den 15:e stöten satt där, förklarade Jennifer.

För motståndet i finalen svarade Kalmartjejen Kinka Barvestad.