Guld-Peder njuter av lyckoruset

grevlunda Artikeln publicerades
Peder Fredricson kom hem till Grevlundagården i går och möttes av ett hav av blommor från gratulanter till EM-medaljerna. 2 bilder
Foto:Fredrik Sörensson
Peder Fredricson kom hem till Grevlundagården i går och möttes av ett hav av blommor från gratulanter till EM-medaljerna.

Peder Fredricson är tillbaka hemma på Grevlundagården med sina EM-medaljer runt halsen.

Den uppståndelse som inleddes i Göteborg efter det individuella guldet på söndagskvällen fortsatte hemmavid under måndagen.

Uppvaktningen har varit, om uttrycket tillåts, något i hästväg.

– Ja, det har kommit massor av blommor med bud och telefonen har plingat hela tiden. Jag har inte ens hunnit läsa alla sms eller titta vem blommorna är ifrån ännu, säger Peder.

Efter målgången och den efterföljande prisceremonin på Ullevi i söndags kväll sade sig Peder vara helt tom, något som elitidrottsutövare ofta känner efter flera dagar med både fysisk och mental anspänning.

När de saknade barnen var hämtade på skolan i går eftermiddags och Peder kunde sätta sig till ro och blicka ut över Hanöbukten med en kopp te i handen började emellertid helhetsbilden av det lyckade Europamästerskapet anta greppbara former.

– Ja, nu har det hunnit sjunka in. Det har ju varit en intensiv vecka. Det känns lite märkligt att övergången från det fokus man haft mot ett långsiktigt mål är över från den ena sekunden till den andra. Men nu känns det bara bra, säger Peder och tar en slurk te för att i nästa andetag dela ut beröm till sin livskamrat och hustru Lisen Bratt Fredricson.

– Lisen har en stor del i de här framgångarna. Och jag har fått bra support från brorsan Jens också, fortsätter Peder.

I OS-turneringen i Rio de Janeiro förra sommaren missade Peder guldet hårfint. Britten Nick Skelton var 53 hundradelar snabbare i omhoppningen. Den här gången var det Peders tur att ha marginalerna på sin sida.

Efter att ha ridit fyra felfria rundor (varav den ena säkrade Sveriges silvermedalj i lag) hade Peder ett nedslag i omhoppningen och blev även straffad med ett tidsfel eftersom han överskred maxtiden med tre hundradelar.

Fem fel totalt således. Tvåan Harrie Smolders, Nederländerna, stannade på 5,52.

– När jag rev så tänkte jag att jag inte fick stressa upp mig. Å andra sidan visste jag om på förhand att jag hade råd med en rivning och ett tidsfel. Tur att det inte hängde på de där tre hundradelarna som gav mig tidsfelet.

I valet mellan OS-silver och EM-guld väljer Peder det sistnämnda.

– OS är en enormt stor grej med en tävling som når ut även till icke-hästfolk. Det var en fantastisk upplevelse. Men att rida ett EM på hemmaplan och vara favorit hela tiden var ännu större rent känslomässigt.

Guldhästen All In var ännu inte hemkommen på måndagseftermiddagen men väntades hem senare.

– När han kommer hem ska vi släppa ut honom i hagen där han ska få äta gräs och koppla av.

Peder Fredricson och elvaårige All In, eller Allan som han kallas i den innersta kretsen, ska fortsätta njuta av segerns sötma ett tag till.

– Ja, nu ska vi ta det lugnt och sedan komma i gång väldigt långsamt. Vi ska inte dra på för mycket direkt utan siktar i första hand in oss på världscuppremiären inomhus om ett par månader. För även om Allan njuter av att gå omkring i hagen så mår han bäst när han får tävla och vara i action, avslutar Peder Fredricson.