Handbollsstjärna fast i dopningskontroll

Stockholm Artikeln publicerades

En välmeriterad svensk handbollsstjärna har åkt fast i en dopningskontroll. Han hade spår av kokain i blodet.

– Spelaren är avstängd under utredning, skriver Svenska handbollsligan på sin hemsida.

Nyheten avslöjades av TV4 Sporten och bekräftades sedan av Svenska handbollsligan. Handbollstjärnan har spelat i flera svenska elitlag och varit proffs utomlands. På meritlistan finns också en lång rad landskamper.

Det var i mars i år som spelaren lämnade ett positivt dopningsprov. Hans klubblag har stängt av honom under utredningen.

Handbollsligan berättar att spelaren nu ska yttra sig till Riksidrottsförbundets dopningskommission och ge besked om han vill att B-provet ska analyseras. Kommissionen avgör sedan om fallet ska lämnas över till dopningsnämnden, som är första dömande instans.

– Detta är inget jag kan kommentera i dagsläget, för jag är under utredning. Jag står för det jag har gjort men det är inget jag kan kommentera nu, säger spelaren till tidningen Kvällsposten och hänvisar till den pågående utredningen.

Handbollförbundet och Handbollsligan har gjort ett gemensamt uttalande efter avslöjandet:

– Vi har tillsammans med Riksidrottsförbundet tydliga riktlinjer gällande antidoping och tar tydligt avstånd från allt användande av dopingklassade medel och substanser. Vi fördömer användandet och samarbetar med RF i utredningen, säger Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg och Svensk Elithandbolls vd Peter Gentzel.

Den aktuella spelaren är avstängd av sitt klubblag i väntan på beslut.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.