Här är YIF:aren – som tränarna fruktar mest

Handboll Artikeln publicerades
Elitserietränarna tycker till om Ystads IF. Bakre readen från vänster: Jasmin Zuta, Redbergslid, Karl-Johan Lång, Karlskrona, Janne Ekman, Guif, Ola Lindgren, IFK Kristianstad, Martin Boquist, Ricoh, Mikael Franzén, Alingsås, Ulf Sivertsson, OV, Jerry Hallbäck, Ystads IF. Nedre raden från vänster: Patrik Liljestrand, IFK Skövde, Stian Tönnesen, Malmö, Nicklas Älgekrans, Guif, Tomas Axnér, Lugi, Toni Johansson, Aranäs, Robert Weberg, Sävehof, Kalle Mattsson, Hammarby.
Foto:Emil Langvad/TT
Elitserietränarna tycker till om Ystads IF. Bakre readen från vänster: Jasmin Zuta, Redbergslid, Karl-Johan Lång, Karlskrona, Janne Ekman, Guif, Ola Lindgren, IFK Kristianstad, Martin Boquist, Ricoh, Mikael Franzén, Alingsås, Ulf Sivertsson, OV, Jerry Hallbäck, Ystads IF. Nedre raden från vänster: Patrik Liljestrand, IFK Skövde, Stian Tönnesen, Malmö, Nicklas Älgekrans, Guif, Tomas Axnér, Lugi, Toni Johansson, Aranäs, Robert Weberg, Sävehof, Kalle Mattsson, Hammarby.

Vilken spelare i Ystads IF är mest fruktad av motståndarna? Och vad tycker konkurrenterna egentligen om att spela i Ystad Arena i stället för i Österporthallen?

I en unik YA-enkät avslöjar ligatränarna sina innersta tankar om Ystads IF.

Här är frågorna som tränarna i YIF:s 13 ligamotståndarna fick svara på:

1 Vilken är stora skillnaden mellan att möta YIF i Ystad Arena och i Österporthallen?

2 Om du hade fått plocka bort en spelare i YIF när ni ska mötas - vem hade du valt?

3 YIF har inte varit i SM-final på 25 år – vad saknas?

4 Vad förväntar du dig av YIF denna säsong?

Toni Johansson, HK Aranäs

1 Den frågan får jag passa på. Har aldrig varit i Ystad Arena och jag är ny som tränare i högsta serien.

2 Då hade jag tagit bort målvakten Anders Persson. Han är en nyckelspelare och ger hela det defensiva spelet stabilitet.

3 YIF har nog inte riktigt haft vinnarmentaliteten, utan har vikt ner sig när det har gällt. Någonting har saknats när de avgörande matcherna har spelats, men vad vet jag inte.

4 Jag tror att YIF blir ett ännu mer kämpande lag som visar mer jävlar anamma än tidigare. Tror på en semifinalplats, om de inte får möta Kristianstad eller Sävehof i kvarten.

Mikael Franzén, Alingsås

1 Den stora skillnaden är väl att omklädningsrummen äntligen är uppgraderade! Nej, men jag tycker att Ystad Arena är tajt och fin. Det är positivt med ny arena, men sedan var det nog lite mer känsla i Österporthallen.

2 Då hade jag plockat bort Kim Andersson. Ja, helst Anders Persson också, för Kim och Anders är de viktigaste kuggarna.

3 Jag tycker att YIF gjorde det väldigt bra i slutspelet förra säsongen och hade lite otur att få möta IFK Kristianstad. Rent spelmässigt tycker jag att försvarsspelet skulle kunna utvecklas.

4 Jag ser YIF som ett stabilt topplag. Jag tror att Sävehof vinner och att Kristianstad och Malmö kommer på platserna två och tre. Det kan mycket väl bli vi själva och Ystad som slåss om den fjärde platsen.

Kalle Mattsson, Hammarby IF

1 Det är svårt att möta YIF, oavsett var matchen spelas. Omklädningsrummen är fräschare i Ystad Arena…

2 Kim Andersson hade jag plockat bort.

3. Tja, det är väl så enkelt som att andra lag har varit bättre. Men det är små marginaler. YIF har haft lägen att ta sig till final men inte riktigt nått ända fram. Det kommer säkert.

4 Med Jerry som tränare tror jag att Ystad kommer att spela med ännu mer energi. Det blir ett topplag, som ska bli kul att följa. Man har en bra mix på åldersstrukturen och det finns väldigt många spännande unga spelare i YIF.

Patrik Liljestrand, IFK Skövde

1 Ystad Arena är en fantastiskt fin arena, som det är kul att spela i. Men även som bortalag kan man få ett litet lyft över att spela i en så ny och fin arena. YIF kommer säkert att bygga upp en era i den hallen också.

2 Svårt. Många gånger när inte Kim var med förra säsongen, så lyfte sig YIF. Jag skulle svara Anton Hallbäck, han bidrar med väldigt mycket energi till de andra spelarna. En viktig spelare för YIF - på flera olika plan.

3 Ystad har gjort det väldigt bra under många år, men det har funnits andra lag som har gjort det lite bättre. Det gäller att ha lite tur i lottningen och gärna undvika Kristianstad i en semifinal.

4 Jag är övertygad om att Ystad blir ett topplag, som höjer sig ytterligare i grundserien jämfört med förra säsongen. I slutspelet var man väldigt bra redan i våras.

Tomas Axnér, Lugi

1 Första eller andra gången kanske det kändes annorlunda i Ystad Arena men vi möttes där fyra gånger förra säsongen och nu känns det naturligt. Jag gillade "radonrucklet" ÖP-hallen också men det är bra i Ystad Arena och det känns som om YIF spelat där länge.

2 Jag hade alltid tagit bort Kim Andersson i så fall, alla dagar i veckan. Han är en formidabel handbollsspelare och vi ska vara glada varje gång han går in på en handbollsplan för att spela.

3 Det handlar mycket om ekonomi i dagens handboll. De fyra lag som var i semifinal förra säsongen är de som har bäst ekonomi. Det handlar om att ha ett bra lag som kostar mycket pengar. YIF verkar ha en sund ekonomi och de har en bra och bred trupp. De är ett av fyra lag som kan gå till final den här gången.

4 Jag tror det handlar om att de ska undvika svackorna de hade förra säsongen. De var direkt dåliga ibland medan de spelade fantastisk handboll ibland. Jag tror att Jerry Hallbäck kan göra laget mindre svajigt mycket tack vare att kan får in kämparandan i varje match.”

Ulf Sivertsson, OV Helsingborg

1 Det är stor skillnad. Det känns som att det är mycket bättre tryck i den nya arenan. Det är upplevelsen jag haft från HK Malmö-tiden i alla fall.

2 Kim Andersson definitivt. Han är fortfarande en världsspelare. Han håller hög klass och är fantastiskt på att välja vad han ska göra. Normala spelare har två eller tre valmöjligheter när han har fem. Och han gör det bra när han väljer också nästan varje gång. Han har ett bra skott själv också.

3 Nej, inte direkt. Det kan jag inte svara på. Jag har ju varit med och slagit ut dem i semi när jag var i Drott men någon orsak kan jag inte komma på.

4 Det kommer slåss om fjärde, femte, sjätte platsen tror jag. De har kapacitet att slå varenda lag i serien. Men på lång sikt tror jag de kommer ligga mellan plats fyra och sex.

Karl-Johan Lång, HIF Karlskrona

1 Det är mycket fräschare att spela i Ystad Arena. Det är bra tryck men det var bra tryck i den gamla hallen också. Som bortalag uppskattar man att komma till fina arenor och faktiskt så känns det inte riktigt som bortaplan när man i är i nya arenan. Det känns mer bara som en arena.

2 Anton Hallbäck hade jag valt. Han betyder väldigt mycket för deras försvarsspel i hans roll som spets i 5–1-försvaret. Det är stor skillnad om han spelar där än om någon annan gör det.

3 Det är svårt att sätta fingret på det. De har haft många bra lag under de åren, men det handlar väl om det problem de hade förra året, att de har hög högstanivå men saknar stabiliteten. De måste nog höja lägstanivån.

4 Generellt så tror jag att de ligger precis bakom de tre bästa lagen som jag tycker är Kristianstad, Sävehof och Malmö. I enskilda matcher kan YIF slå vilket lag som helst.

Ola Lindgren, IFK Kristianstad

1 Ystad Arena är en otroligt fin anläggning, behaglig att vara i och med fina färger och allting. Det är ett stort lyft jämfört med tidigare, både för handbollen och YIF. Ska man bygga upp handbollen på sikt så kommer det krävas den typen av arenor.

2 Kim Andersson. Han är outstanding när han vill. Det han kan göra på banan är det få som kan i den svenska ligan, men även internationellt. Det är en spelare utöver det vanliga, men sedan vet man aldrig vilket humör han är på. Han är otroligt skicklig på att sätta medspelare i lägen.

3 Svårt att säga. De har haft stor omsättning på spelare. Nu har de en bra mix i laget med många unga spelare men också flera rutinerade. Det är tuff konkurrens, det är många lag som satsar och det krävs att man ska ha sin säsong. Man måste prestera under längre tid. YIF har haft lite för djupa svackor kanske.

4 Det finns alltid lag som överraskar på ett positivt sätt. Gör YIF det och får en bra start så får man ett helt annat självförtroende. Kapacitet finns utan tvekan i laget.

Stian Tönnesen, Malmö

1. Det är ingen större skillnad. YIF är ett starkt hemmalag. Vi har mött dem både i Österporthallen och Ystad Arena och det är väl egentligen ingen större skillnad.

2. Kim Andersson är ju deras hjärna framåt, en fantastiskt duktig spelare som vi haft problem med varje gång.

3. Saknas och saknas, det är inte min uppgift att berätta vad som saknas i det laget. Jag koncentrerar mig på Malmö. Men de har många unga spelare blandat med äldre, klubben har bra ungdomsverksamhet också så på sikt tror jag det kan bli bra. Jag tror inte man ska stressa fram SM-finalspel, det kommer när det kommer.

4. Jag tror att YIF kommer hänga med i toppen den här säsongen.

Martin Boquist, Ricoh

1. Ja, just det – jag har varit i båda hallarna. Det är väl så att det gått rätt så bra för Ricoh i båda hallarna, vi trivs överlag ganska bra i Ystad, även om det är en lång resa. Men vi har nog inte märkt någon sportslig skillnad.

2. Anders Persson. Det naturliga hade kanske varit att säga Kim Andersson, men jag tycker att Ystad har en hygglig bredd överallt – men kanske inte på målvaktsposten. Jag kan ha fel, men jag tror att Anders har stor betydelse för YIF.

3. Det är svårt att säga. Helt krasst tycker jag kanske inte att YIF haft laget för att gå till SM-final. Då var det snarare IFK Ystad som hade ett tillräckligt bra lag för att spela SM-final för ett antal år sedan. YIF behöver bygga upp en kultur över tid för att gå långt i ett slutspel.

4. Jag tycker att man har ett spännande lag med många unga talanger. Jag tror dessutom att Jerry Hallbäck kan vara rösten som får YIF att få en lite stabilare marschtakt, utan de stora dipparna.

Robert Wedberg, Sävehof

1. Det är ingen stor skillnad. Det blev bra stämning i Österporthallen och det är bra stämning i arenan. Men det är ju lite modernare nu, lite goare arrangemang.

2. Då skulle jag säga Eric Forsell Schefvert. Ja, just för att han kommer från Sävehof. Han känner till vårt spel och det kan Ystad dra nytta av.

3. Svårt att säga, har inget riktigt bra svar på det. Man måste tro på det, kanske har man inte gjort det på riktigt tidigare.

4. Jag tror att de blir bättre detta året jämfört med förra. YIF kommer nog att spela lite mer fartfylld, modern handboll under Jerry Hallbäck.

Nicklas Älgekrans, Guif

1. Liksom vi måste de bo in sig i en ny arena. Det tar tid att bygga en riktig hemmaborg och jag tror att de bara kommer att bli bättre och bättre där. Sportsligt är det aldrig lätt att spela i Ystad, och det är en lång resa.

2. Får man säga Hallbäck? Allihop alltså? Hehe, när men jag väljer Anton Hallbäck. Han är irrationell och kan skapa något ur ingenting. Jag gillar YIF:s yngre spelare.

3. Det är många saker och jag har inte koll på alla. Det handlar om vilken ekonomi man haft att hitta rätt på spelarmarknaden och vilka skador man får under säsongen. Sen måste man ha lite tur. I Guif har vi haft lite samma problem att nå enda fram, trots att vi en del år haft väldigt bra lag.

4. Jag förväntar mig att de höjer sig ett snäpp, precis som vi själva. De ser ut som att mittenskiktet av handbollsligan kommer att bli väldigt jämnt i år, och där lär både vi och YIF hålla till.

Jasmin Zuta, Redbergslid

1. I den nya arenan blir det en proffsighet som är helt annorlunda. Jag kan tycka att det är mer värdigt en anrik klubb som Ystads IF att hålla till i en så fin och modern arena.

2. Jag tror att jag väljer Kim Andersson. Han är rätt så duktig, va? Det är en spelare med en otrolig kapacitet, som Ystad kanske inte än hittat exakt rätt sätt att använda på än. Men för mig är valet av Kim Andersson här självklart.

3. Dels har de kanske haft lite otur med skador, dels är det väl för att Kristianstad och Alingsås faktiskt har varit bättre de senaste åren. När YIF får fram en stjärna, som Lukas Nilsson, tappar de honom kanske något år för tidigt. Man får aldrig den där kontinuiteten med de bästa spelarna kvar.

4. Det ska bli intressant att se skillnaden på YIF under Jerry Hallbäck jämfört med hur YIF var under Sebastian Seifert. Hallbäck är ju bra på att elda på spelare, och det ska bli intressant att se ett YIF spela mer på fart och energi än taktik.