Annons

Hästkrafterna testas i distansridning: ”En stor utmaning”

För att kunna transportera sig flera mil samma dag krävs det i regel ett antal hästkrafter under huven.
På lördag ska 15 människor förflytta sig åtta mil.
På vardera en hästkraft.
Ridsport • Publicerad 21 mars 2019

För andra året i rad avgörs ”Övedsritten”. Det är ett spektakulärt lopp, där den längsta distansen består av 80 kilometer över stock och sten på hästryggen. Ett kraftprov som verkligen ställer krav på samspelet mellan ryttare och häst.

– Ryttare och häst måste känna varandra extremt väl. Det är en mycket stor utmaning att rida så långt, det krävs en kunskap om hästar som sträcker sig långt bortom själva tävlingsmomentet, säger Ulrika Lönnqvist, tävlingsledare och ordförande i Anklams distansryttarsällskap.

Annons

Lördagens längsta klass sträcker sig alltså över 80 kilometer, men det finns även distansritter över 50 och 40 kilometer samt en prova på-klass på 20 kilometer. 15 ekipage ställer upp i den längsta distansen, vilket är lite fler än förra året.

– Sammanlagt har vi 47 anmälda i de olika klasserna och med efteranmälningar hoppas jag att vi kommer upp i 50 ekipage. Det är en glädjande ökning från de 39 ekipage som ställde upp förra året, säger Lönnqvist.

En bild från förra årets tävling. Som synes är det snö på marken och detta trots att tävlingen avgjordes vid samma tidpunkt som i år.
En bild från förra årets tävling. Som synes är det snö på marken och detta trots att tävlingen avgjordes vid samma tidpunkt som i år.Foto: Pauline Högdahl

I Sverige är distansridning en av de minsta grenarna i förbundets paljett. Även om Skåne är ett Mekka för hästsport, så är tävlingar i distansridning inte något som drar speciellt många utövare – av olika skäl.

– Här i Skåne är hoppning och dressyr väldigt dominerande. Jag tror att en del av förklaringen kan ha med det publika intresset att göra. Hoppning och dressyr är arenagrenar, där det är lätt för publiken att hänga med. Distansridning är en fantastisk upplevelse för ryttarna, men som publik är det nästan omöjligt att följa tävlingen.

– Men, tillägger Ulrika Lönnqvist. Ser man i andra länder har distansridning en helt annan status än i Sverige. I exempelvis Frankrike och Spanien är det jättestort.

Nu är det inte så, att ekipagen avverkar 80 kilometer i följd. Det är förbjudet. Precis som yrkeschaufförer måste ryttare och häst lägga in längre pauser under fler timmars ”transport”. Pauserna kommer efter 30 och 60 kilometer.

– Man måste ta ett uppehåll i åtminstone 40 minuter. Det handlar om att äta, vila och och helt enkelt ladda om batterierna inför fortsättningen. Det finns också veterinärer på plats, som tittar till hästarna.

Enligt Ulrika Lönnqvist är alla vinnare som lyckas fullfölja distansridningen inom den utsatta tiden: Åtta timmar för åtta mil.

– För många är själva grejen att helt enkelt genomföra en distansridning. Men, visst, sedan kommer såklart någon att komma in på den snabbaste tiden, så vi får en resultatlista.

Tävlingen arrangeras av Anklams distansryttarsällskap tillsammans med Öveds Jakt- och fältrittklubb. Ekipage från hela landet – och från Danmark – finns på startlinjen, även om det är ganska skralt med den lokala närvaron på hästryggarna.

Annons

– Att arrangera en sådan här tävling kräver stora personella resurser. Det är ju ett stort område som ska täckas in och när man är arrangör krävs det att medlemmarna hjälper till. Därför är vårt prio att arrangera snarare än att tävla den här gången, säger Ulrika Lönnqvist.

Start och mål sker vid Övedskloster och de olika klasserna startar klockan 8, 9, 10 och 11 på lördagsförmiddagen.

Sveriges Yvonne Ekelund på hästen Baron Grey Star vid ryttar-VM i Caen, Frankrike. En av flera duktiga distansryttare från Sverige .
Sveriges Yvonne Ekelund på hästen Baron Grey Star vid ryttar-VM i Caen, Frankrike. En av flera duktiga distansryttare från Sverige .Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons