Hedin lämnar Österrike – ska lyfta norsk klubb

Handboll Artikeln publicerades
Robert Hedin flyttar tillbaka till Norge, där familjen kommer att bo i närheten av Oslo. Han blir ansvarig för St. Hallvard.
Foto:Larsen, Håkon Mosvold
Robert Hedin flyttar tillbaka till Norge, där familjen kommer att bo i närheten av Oslo. Han blir ansvarig för St. Hallvard.

Robert Hedin slutar som tränare i österrikiska Bregenz Handball. Ystadssonen återvänder till Norge, där han tidigare har varit förbundskapten, och blir klubbchef i Osloklubben St. Hallvard.

Efter tre år i Bregenz Handball går flyttlasset alltså norrut för Robert Hedin och hans familj. Ja, utom då för sonen Amadeus, som också spelar i Bregenz och som inte har några planer på att återvända till Skandinavien.

– Amadeus har varit väldigt duktig i år. I de två senaste matcherna har gjort tio mål per match. Han har två anbud att ta ställning till, det handlar om klubbar i Tyskland och Schweiz.

Vilken nivå håller Amadeus?

– Jag kan tänka mig att han hade kunnat spela i handbollsligan hemma i Sverige, men det är mest aktuellt att han spelar kvar utomlands, säger Robert.

Själv kommer han att bli klubbchef/sportchef i norska St. Hallvard. En relativ ung klubb som har i ambition att etablera sig som en toppklubb i norsk handboll. Som viktiga led i denna satsning har man engagerat en av landets bästa spelare någonsin, Glenn Solberg, som ny tränare och Robert Hedin som övergripande ansvarig.

– Jag och Glenn kommer att jobba nära varandra och det finns massor att göra för klubben. Det finns redan duktiga ungdomslag i klubben och fem samarbetsklubbar i närområdet, nu gäller att få ihop allting och även få spets i verksamheten. Men det kan komma att ta lite tid, säger Hedin.

St. Hallvard ligger sist i ligan och kommer med stor sannolikhet att åka ur den högsta serien.

– Men vi ska tillbaka till den högsta serien, helst direkt, säger Hedin.

För Robert Hedin blir flytten till Norge också ett sätt att få ihop sin sociala situation. Med den norska före detta storspelaren Kari-Anne Henriksen har Hedin tre små barn och nu vill man bygga upp en stabil familjesituation i hemmet utanför Oslo.

– Kari-Anne är manusförfattare på norsk television och jobbar mitt i centrala Oslo. När nu jag också kommer att jobba i närheten får vi ihop livspusslet på ett bättre sätt, säger Robert Hedin.