Annons

Henrik Larsson längtar hem

Henrik "Henke" Larsson gör succé i FC Barcelona.Det visste ni redan. Men hur går det egentligen för handbolls-målvakten och Ystadssonen Henrik "Hengan" Larsson?– Spelmässigt går det bra. Men jag har en stark hemlängtan just nu, säger han i en intervju för YA-sporten.
Sport • Publicerad 6 oktober 2004
Här spelar Henrik "Henga" Larsson handboll.
Här spelar Henrik "Henga" Larsson handboll.Foto: 

20.30 i söndags kväll blir Henrik Larsson stor matchhjälte när han inför 80 000 åskådare på Camp Nou nickar in 1–0 för Barcelona i matchen mot Numancia.

Ungefär samtidigt några timmars tågresa åt nordväst hjälper en annan Henrik Larsson sitt lag Baracaldo till seger i ett glödhett handbollsderby i Bilbao.

Annons

Snacka om att Henrik Larsson har invaderat Spanien i höst...

– Haha...ja, jag är väl inte lika känd kanske men faktum är att en spansk sporttidning dragit parallellen. De frågade om vi var släkt, säger Ystadssonen Henrik "Hengan" Larsson som efter förlusten i SM-slutspelet i våras lämnade Drott för Baracaldo i den spanska andra divisionen.

Nej, något släktskap finns inte mellan Helsingborgs mest kände Henrik Larsson och Ystads dito.

Men succé gör de båda två – fast i var sin spansk stad.

Baracaldo har spelat tre seriematcher (två segrar, en förlust) hittills och Hengan har spelat samtliga – med gott resultat. Senast, i söndags, bidrog han alltså till att Baracaldo vann derbyt mot Bilbao-klubben Zarauts med 22–21.

– Det var tät stämning i hallen. Folk visar sina känslor på ett helt annat sätt än i Sverige, säger Henrik Larsson som fått bra kritik för sina insatser.

– Jag delar målvaktssysslan med Javier Barreto. Han är en rutinerad kille som spelat i högstaligan i hela sin karriär.

Hengan är inte precis någon duvunge han heller. Under sin tid i Ystads IF, IFK Ystad och sedermera Drott, gjorde han sig känd som en av elitseriens bästa målvakter. 32-åringen har också tidigare proffsmeriter från en sejour i norska Drammen.

Nu tjänar han alltså sitt levebröd i Baracaldo, åtta kilometer väster om om Baskiens huvudstad Bilbao på den spanska nordkusten. Baracaldo har lite drygt 100 000 invånare men det är i Bilbao alla åker för att roa sig.

– På försäsongen tränade vi jämt men nu har jag hunnit bekanta mig lite med Bilbao. Det är en ganska trevlig stad med rikt kultur- och nöjesliv och bra shopping.

Annons

Du har ingen hemlängtan alltså...?

– Jo, det har jag. Ganska mycket faktiskt. Jag trivs bra handbollsmässigt men socialt är det inte lika bra.

I Sverige jobbade Hengan som sjukskötare och när han nu är heltidsproffs har han plötsligt fått ett problem på halsen.

Att slå ihjäl tid mellan träningspassen. – När jag åkte ner trodde jag att jag skulle vara mycket fräschare för att jag bara kunde koncentrera mig på handbollen. Men så är det inte. Vi tränar sent, jag kommer hem sent, äter sent och har fördrivit hela dygnsrytmen.

Omställningen till den nya livs-stilen tar tid men Henrik Larsson är noga med att påpeka att han inte vantrivs och att han ser det som en stor utmaning att lyckas som proffs.

Mest umgås han med klubbens andre svensk, Kristoffer Sandström, som Baracaldo fick syn på när de studerade en matchvideo som Hengan skickat ner.

– Ja, de behövde en vänsterhänt spelare och Kristoffer passade bra. Vi bor i samma trappuppgång och umgås en del när vi är lediga. Mest surfar vi på internet för att läsa om vad som händer hemma i Sverige, säger "Hengan"

Som har bra koll på elitserien och IFK Ystads öden.

– Segern mot Sävehof imponerade och jag blev därför lite överraskad när jag såg att de förlorade mot Drott. Men det var väl en reaktion på Sävehof-matchen kanske.

Säger Henrik Larsson.

Annons

Som, förutom namnet, har åtminstone en sak gemensamt med sin fotbollspelande och betydligt mer berömde namne.

Kärleken från ett stort antal (allting är relativt) fanatiska spanjorer...

Konstantin Foussianis

0411-557871

konstantin.foussianis@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons