Annons

Hon avgjorde när Österlen tog historiskt SM-guld

Österlen RK tog sig till sin fjärde raka SM-guldfinal i laghoppning. Alla de andra gångerna har de missat medalj – men den här gången satt varenda detalj.
När Sara Molvidson Hellström som lagets tredjeryttare satte en felfri ritt var SM-guldet klart.
Ridsport/Falsterbo • Publicerad 8 juli 2018
Sara Molvidson Hellström avgjorde för sitt Österlen i Falsterbo.
Sara Molvidson Hellström avgjorde för sitt Österlen i Falsterbo.

Shane Carey var Österlens avslutningsman som fjärde ryttare i SM-finalen i Falsterbo. Den som ska hålla nerverna i styr och den som definitivt avgör vart i resultatlistan laget ska landa.

Nu behövde han inte ens rida. Boomerang kunde lugnt tugga sitt hö och Shane bara titta på när Sara Molvidson Hellström som tredjeryttare red helt felfritt på Boston S.E.

Annons

– Sara visste inte att det skulle räcka till guld om hon ”nollade” förrän när hon red in på banan och speakern sa det, sa lagledare Gitte Lindskog, och kollegan Katarina ”Kattiz” Jönsson fyllde i:

– Och så gör hon precis det. En så kylig och felfri ”nolla”.

Sara Molvidson Hellström/Boston S.E.
Sara Molvidson Hellström/Boston S.E.Foto: Mikael Persson

För segern får laget 200 000 kronor, men frågan är om inte prestigen i att vara svenska mästare är ännu bättre.

– Det är hur stort som helst, det är det största du kan göra som lag i hoppning i Sverige. Om man jämför med fotboll är det som att vinna allsvenskan, sa Gitte Lindskog.

Laget som stod för bedriften är: Andrea Persson/Las Vegas, Linnea Ericsson-Carey/Contenance, Sara Molvidson Hellström/Boston S.E och Shane Carey/Boomerang.

Laget som gjorde det. Från vänster: Shane Carey, Linnea Ericsson-Carey, Lagledaren Katarina Jönsson, Sara Molvidsson Hellström, Andrea Persson och Lagledaren Gitte Lindskog
Laget som gjorde det. Från vänster: Shane Carey, Linnea Ericsson-Carey, Lagledaren Katarina Jönsson, Sara Molvidsson Hellström, Andrea Persson och Lagledaren Gitte LindskogFoto: privat

Linnea och Shane är så rutinerade och vet precis vad de ska göra på banan. Sara har varit med oss någon gång tidigare men sen varit borta på grund av barnafödande. Hon gör det så bra. Och vår junior Andrea går in och gör såna superritter. Helt otroligt bra, sa Gitte Lindskog.

På lördagen bestämde reserven Olof Smith att laget skulle rida först under tävlingsdagen. Något man normalt sett inte vill, eftersom man gärna tittar lite på andra lag och på hur de beter sig på banan, innan man själv rider in.

– Men den här gången sa vi att: ”Vi rider först, och sen släpper vi inte den platsen”, sa Gitte Lindskog, och fortsatte:

– Vi har haft en så konstig feeling hela dagen. Vi har ju kämpat för det här i så många år. Det känns helknasigt.

Hur firar ni?

Annons

– En del av våra ryttare har flera klasser att rida i Falsterbo, så den här veckan blir det lugnt. Men sen ska vi definitivt fira det här rejält. Vi vet bara inte när, hur och var än.

Tvåa i tävlingen blev IM Sportriders Ryttarförening, bronset tog Nääs Hästsportförening.

Vinnande laget, ett riktigt hopplag, Österlens RK.
Vinnande laget, ett riktigt hopplag, Österlens RK.Foto: Mikael Persson
Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons