Hopp och förtvivlan för Johnny Wahlqvist

Sport Artikeln publicerades

Styrkelyftaren Johnny Wahlqvist från Gärsnäs fick inget gehör vare sig från Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller Riksidrottsnämnden (RIN). Men vid sidan av den förtvivlan han känner över det gror även ett hopp. Han har nämligen fått indikationer på att han kan bli uttagen till VM i bänkpress.

Wahlqvist anmälde förra året styrkelyftsförbundets styrelse och Johnny Wik-lund, ordförande i exekutiva domarkommittén, till både DO och RIN. Anledningarna till det var att han länge hållits utanför landslaget och att hans Europarekord vid SM underkändes i efterhand med förklaringen att en icke godkänd domarbesättning bedömt rekordlyftet, vilket i sin tur berott på att rekordförsöket inte ska ha anmälts i förväg på ett korrekt sätt.

Wahlqvist menar å sin sida att lyftet föranmäldes på ett korrekt sätt, något han också styrkt med dokumentation. Vid SM noterades han först för ett godkänt lyft på 346 kilo. På grund av nämnda omständigheter korrigerades resultatet till 345 kilo. Europarekordet lyder på 345,5 kilo.

Varken DO eller RIN har tagit upp Wahlqvists ärende till någon närmare granskning. Båda instanserna hänvisar till paragrafer som visar att ärendet inte ska falla på deras bord. – Det är för jävligt. DO ska ju värna om den lilla människan. Det finns 1 000 olika sätt att diskrimineras på men de betraktar detta som nonsens. Detta är stort för Skåne, för Österlen och för idrottsmannen själv, det är inte nonsens, men de tycker inte att det är lönt att ta upp det, säger Wahlqvist.

Trots avslagen från DO och RIN finns ett ljus i mörkret för Wahlqvist. Hans manager Conny Olsson har pratat med Svenska styrkelyftsförbundets ordförande Kenneth Mattsson som öppnat för att ta med Gärsnäslyftaren till bänkpress-VM i Österrike i maj. – Vi har sagt att vi ska föra en dialog om saken. Det är inte omöjligt att han blir uttagen. Nu har han klarat kvalgränsen och då är han med i diskussionen, säger Kenneth Mattsson.Den konflikt ni haft med Wahlqvist, var ligger den nu som du ser det?

– Jag ser på det som att vi ska ha en dialog. Tidigare har det sagts att han skulle vara avstängd men det stämmer inte. Han har inte varit med i kvaltävlingarna innan och det måste man vara.Men vad jag har förstått så anser ni att han misskött sig på landslagsuppdrag tidigare. Stämmer inte det?

– Misskött sig och missskött sig. Ja, vi har haft vissa synpunkter på regler som han inte följde. Och vi ställer fortfarande krav på att han ska följa uttagningsprinciperna, säger Mattsson, som har för avsikt att ringa och prata med Wahl-qvist inom några dagar.

Wahlqvist själv är hoppfull inför de nya tongångarna från förbundet, men han har inte skakat av sig konflikten som länge varit infekterad.

– Jag litar inte ett dugg på förbundet, men har de sagt en sak så hoppas jag de står för det. De vill väl ha med mig som ett fromt lamm som ska lyfta världsrekord och sedan krypa in i buren igen, säger Wahlqvist.Vill du bli vän med dem på förbundet?

– Ja, det kan jag bli men samtidigt vill jag ha en förklaring. Och har de ingen förklaring så vill jag ha en ursäkt. Men de kommer vrida sig tio varv innan de ger en förklaring. Jag kräver en bra förklaring och ingen rappakalja.På vilket sätt har du jobbat för att hitta ett samförstånd mellan dig och förbundet?

– Samförstånd vet jag inte. De ska höra av sig till mig angående VM och tala om vad som gäller.Har du stort hopp om att komma med till VM?

– Ja, jag har ett hopp. Hur de än tänker så känner jag att de nog inte kan hålla mig utanför längre i och med att jag varit bäste poängplockare i SM i tre år i rad. Det känns som om förklaringarna har tagit slut för dem.