Berggren ny profil i arenan: ”Senast drack jag en blå drink där”

Handboll Artikeln publicerades

Emil Berggren är klar IFK Ystad. Handbollsprofilen gör sin första träning med IFK redan på torsdag och är spelklar till nästa match mot Guif 12 oktober. ”Senast jag var i Ystad Arena satt jag i vip-avdelning och drack en blå drink. Den här gången hoppas jag kunna bidra med lite mer”, säger Berggren.

Handbollsligan blir en profil rikare.

Och IFK Ystad ett snäpp vassare.

Emil Berggren har presenterats som förstärkning i nykomlingen, som så sent som i tisdags skrällslog Lugi. Det blir 32-åringens tionde klubb i en karriär som bland annat har bjudit på landslagsspel, tre SM-guld, en VM-titel (U21) och proffsspel i tre utländska klubbar.

Nu kastas han in som en joker på IFK Ystads linje – och som en rutinerad försvarskraft.

– När jag väljer klubb går jag ofta på magkänsla. Kenneth Andersson har gett mig en trevlig bild av den roll han tänker sig mig i och av läget i klubben i största allmänhet. Det är lite underdogkänsla över IFK Ystad, lite rock'n'roll. Jag gillar det.

Senaste säsongen representerade Emil Berggren ungerska CYEB Budakalász. Klubben erbjöd Berggren att förlänga kontraktet, men flickvännen, landslagsspelaren Jamina Roberts, valde i samma veva att lämna ungersk handboll och flytta till Danmark. Emil Berggren valde då att avsluta sitt uppdrag – utan att skriva på för någon ny klubb.

– Det har väl varit sex-sju klubbar som har hört av sig med kontraktsförslag. Men Kenneths förslag kändes bäst i magen. Jag lärde känna honom redan 2006, när vi tog en öl och tittade på handbollsklipp i samband med SM-finalen. Vi är väl av samma skrot och korn när det gäller handboll, Kenneth och jag – lite nördar. Sedan har jag följt honom och han har väl följt mig genom åren, säger Berggren, som är imponerad över IFK Ystads förvandling.

– Lite hårddraget skulle jag tro att läget i IFK Ystad är ungefär som det var i HK Eskil, när jag gjorde min första seniorsäsong för många år sedan. Vi stack upp mot Guif, som var den stora klubben i Eskilstuna, fick en stor publiktillströmning och ett rejält uppsving. Nu verkar IFK Ystad vara inne i ett liknande flow.

IFK har i första hand värvat Berggren som ersättare för den skadade mittsexan Mads Houmöller. Linjespel är inget främmande för den 195-centimeter ståtlige skytten.

– Första året i Tyskland fick min klubb problem på mittsex efter skador. Då spelade jag en del på den positionen och även under tiden i Ungern har jag smugit in på linjen. Så någon helt ny roll är det inte. Vi får se hur det går i IFK, jag är själv spänd på det.

Du har inte spelat match sedan i maj – hur är formen?

– Nämen, den är ändå rätt bra. När jag har varit i Göteborg har jag tränat med Sävehof och när jag varit hos Jamina i Danmark har jag gjort några pass där. Jag har hållit igång. Sedan ska jag så klart se många IFK-matcher som möjligt på datorn. Det ska bli kul att komma till Ystad, jag ser fram emot det.