Kenneth Andersson: ”Det är klart att det är jackpot”

Handboll/Ystad Artikeln publicerades
Marcus Cleverly.
Marcus Cleverly.

KIF Kolding bryter samarbetet med Köpenhamn, och som en följd av detta har IFK Ystad lyckats roffa åt sig gamla danska landslagsmålvakten Marcus Cleverly.

– Han har visat ett jättestort engagemang för att få komma till IFK Ystad, säger IFK-tränaren Kenneth Andersson.

IFK Ystad håller på att få ihop ett riktigt slagkraftigt lag till comebacken i handbollsligan till hösten. Alldeles nyligen blev Fredrik Petersen klar för sin moderklubb, och den förre svenske landslagsmannen får nu sällskap av en dansk dito.

Fakta

Marcus Cleverly

Född: 1981.

Nationalitet: Dansk.

Längd: 188 cm.

Vikt: 90 kg

Meriter i urval: 20 Landskamper för Danmark A, med bland annat EM-guld 2012 och en sjätteplats i OS samma år.

Har bland annat spelat i Hamburg, FC Köpenhamn, Emsdetten, Ossweil, Kielce och Kolding.

Visa mer...

Marcus Cleverly är noterad för 20 landskamper för Danmark, har EM-guld från mästerskapet i Serbien 2012 och var med i OS i London samma år. Han har erfarenhet från svenska ligan sedan sin tid i Lugi för några år sedan.

Digniteten på nyförvärvet är iögonfallande. Men man kan undra varför en gammal landslagsmålvakt i en av Danmarks bästa klubbar väljer att gå till en nykomling i handbollsligan. Särskilt som han hade kontrakt med KIF Kolding Köpenhamn.

– Tydligen så brakade Koldings samarbete med Köpenhamn ihop alldeles nyligen och de har inte skött det ekonomiska riktigt bra. Sen måste man säga att mycket av det här är Henrik Knudsens verk. Han har pratat mycket med Cleverly och utan honom hade det här aldrig gått, säger Kenneth Andersson, som under intervjun med YA är på väg hem från Köpenhamn.

– Ja, vi har precis skrivit kontraktet. Cleverly är vår spelare i två år.

Ni värvar förstås honom som förstemålvakt?

– Det är klart att det är den första tanken att han ska vara det. Men våra andra målvakter (Sebastian Glemhorn och Linus Olsson) är så pass bra att de naturligtvis utmanar om platsen som förstemålvakt. Men Cleverly kommer att ha en större betydelse än så. Han pratar redan om en plan för att utveckla våra andra målvakter, och de kommer att ha stor nytta av honom.

Märks det att han är 36?

– Nja, det vet jag inte riktigt. Han fick väl inte spela så mycket i Kolding på slutet. Men jag tror att det ska bli väldigt bra, han är fortfarande reptilsnabb, säger IFK-tränaren.

Kenneth Andersson var nöjd redan innan Fredrik Petersen och Marcus Cleverly skrev på för klubben. Nu står han plötsligt med en bred trupp och med spets nog att klara av mer än bara överlevnad i handbollsligan.

– ja, ibland går det bättre och ibland sämre under silly season. Det är klart att det här är jackpot, det är det. Samtidigt är en etablering i handbollsligan fortfarande målet. Det är inte bara att värva ihop några duktiga spelare och tro att man ska gå förbi en massa andra lag i ligan som också värvar, säger Kenneth Andersson.

Är ni färdigvärvade nu?

– Vi letar inte, men stänger fortfarande inga dörrar. Man kan inte hålla stängt om en kille som Fredrik Petersen ringer.

IFK-tränaren erkänner att det finns små krokar ute och att det inte är helt uteslutet att ytterligare spelare tillkommer.

Hur är det med HK Malmös Patrik Kvalvik?

– Eftersom det är en gammal IFK-spelare var vi tidigt ute och pratade med honom, men det beskedet vi fått av honom är att han inte ska spela handboll, utan i stället satsa på en provanställning som brandman.