Jerringpriset: Ska Peder chockvinna igen?

Ystad Artikeln publicerades

För ett år sedan vann Österlenryttaren Peder Fredricson Jerringpriset. En seger som väckte både uppskattning, vrede och förvåning runt om i landet. I kväll hålls Idrottsgan i Globen och frågan är om Peder än gång ska skaka om idrotts-Sverige

För ett år sedan stod kampen om svenska folkets hjärtan mellan golfaren Henrik Stenson och ryttaren Peder Fredricson. Oväntat var det Peder som drog det längsta strået när rösterna summerades och debatten efteråt handlade om att hästfolket närmast hade kuppat fram Peder som Jerringprisvinnare.

2017 blev Peder och All In Europamästare i Göteborg och nämns som segerkandidat även på årets gala. Han är favorittippad i kategorin Årets manlige idrottare, men utmanar även Sarah Sjöström om Jerringpriset. Sarah är dock favorit, eftersom hon 2017 vann tre VM-guld – och Bragdguldet.

Annars är det en helt annan tjej som kommer att stå i centrum på kvällens gala. Nämligen Anna Holmlund för hennes prestation utanför tävlingsarenan. Skicrosstjärnan Anna Holmlund är inte nominerad på galan, utan kämpar för att komma tillbaka efter den svåra kraschen för ett drygt år sedan. Nu har rehabiliteringen gått så bra att hon vill gå på galan - tillsammans med pojkvännen Victor Öhling Norberg, som själv är nominerad till priset för årets prestation.

– Hon är jättesugen på det här och det är det som är roligt, att hon inte stänger sig inne utan vill göra saker, sade Öhling Norberg till TT i samband med skicrossvärldscupen i Idre i helgen.

Alla på plats i Globen i Stockholm kommer att vilja hylla Holmlund. Det kommer att bli enorm uppmärksamhet, kanske lite för mycket.

– Jo, det är jag mycket väl medveten om. Det kommer att bli mycket, för mycket. Jag har väl en liten plan där. Eftersom jag varit med mycket i hennes rehabilitering ser jag när hon blir trött och hennes signaler när det blir för mycket för hjärnan, sade Öhling Norberg till TT.

Galan direktsänds i SVT1 20.00 med Kristin Kaspersen som programledare.

Sarah Sjöström och Idrottsgalan är en bra kombination. Sjöström har belönats med åtminstone ett pris de senaste tre åren och kan vinna ytterligare tre den här kvällen.

Förutom Jerringpriset har hon chans att utses till årets kvinnliga idrottare och belönas för årets prestation.