Annons

Josefine Rydle lämnar Öster?

Östers IF, med Ystadstjejen Josefine Rydle i laget, var bara ett enda mål från att nå en allsvensk kvalplats. Nu vacklar Josefine om hon ska fortsätta elitsatsningen – eller om ska lägga sig på en blygsammare nivå och prioritera studierna. "Innan oktober är slut måste jag ha bestämt mig", säger Josefine till YA.
Sport • Publicerad 17 oktober 2012
Josefine Rydle spelar i den nya riksserien Damettan nästa säsong – om hon stannar kvar i Östers IF. Men det kan också bli att hon flyttar hem till Skåne.
Josefine Rydle spelar i den nya riksserien Damettan nästa säsong – om hon stannar kvar i Östers IF. Men det kan också bli att hon flyttar hem till Skåne.Foto: 

Åtskilliga är de lokala fotbollsspelare som sprider glädje på andra håll i landet. Josefine Rydle slog tidigt igenom i Köpingebro IF, blev uttagen till flicklandslaget och "signad" av allsvenska LdB Malmö FC.

2011 var Josefine utlånad till Eskilstuna United och under 2012 har hon spelat för Östers IF i division 1. En säsong som var framgångsrik för laget men som Josefine inte varit helt nöjd med på det personliga planet.

Annons

- Jag spelade mycket från start i början, sedan har jag varit avbytare – och så har jag spelat igen. Det har varit lite fram och tillbaka den här säsongen.

Du hade ambitioner att vinna skytteligan i division 1, men det blev "bara" tre mål.

- Jag vet. Det är ingen jättebra siffra. Grejen är att jag inte har fått spela i anfallet så mycket. Här i Öster har de skolat om mig till ytter. Dels för att det redan finns duktiga anfallare men också för att använda min snabbhet mer. Jag har slagit fler målgivande passningar än gjort egna mål.

Hur har det varit att spela på kanten?

-Ovant. När vi har spelat 4-3-3 har det varit jättejobbigt. Jag har nästan sprungit slut på mig eftersom det är svårt att veta vilka löpningar man ska ta. Men på slutet tycker jag att det har känts bättre. Man lär sig hela tiden.

Hur ser du på din framtid?

-Jag vet faktiskt inte. Mitt kontrakt går ut och klubben är intresserad av att förlänga. Men allting hade varit lättare om laget hade gått upp i allsvenskan. Satsar man på fotboll vill man såklart spela så högt upp som möjligt. Damettan får bra kvalitet nästa säsong, men det är lite "störigt" att vi inte nådde det allsvenska kvalet när vi var så nära.

Vad väljer du mellan?

-Jag kan stanna kvar i Växjö och spela med Öster nästa år också. Vi får se, det kan finnas andra alternativ också. Om jag ska läsa på högskola kommer jag nog att spela på en lite lägre nivå. Det är svårt att kombinera fulltidsstudier med en elitsatsning på fotboll. Man tränar trots allt upp till nio pass i veckan.

Har du följt din gamla klubb Köpingebro IF i kvalet?

Annons

-Ja, det hade ju varit helt sjukt om Köpingebro hade gått upp i division 1. Då hade de fått möta flera av de lag som jag mötte med Öster den här säsongen. Men det är fantastiskt bra av Köpingebro att spela i division 2 nästa säsong.

Är rent av Köpingebro IF ett alternativ för dig?

-Jag har kontrakt med Östers IF oktober månad ut. Fram till dess ska jag fundera över vad som känns bäst. Ingenting är bestämt, avslutar Josefine Rydle.

Ann-Louise Olander
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons