Stor dramatik när YIF vände och vann i ”El Clásico”

Det skulle bli dramatik i klassikermötet mellan Ystads IF och Lugi, när andra matchen i ”Slaget om Ystad” avgjordes. Det såg nattsvart ut för YIF som låg under med sex mål en bit in i andra halvlek. Men då vaknade Anders Persson och blev en mänsklig vägg. YIF vände matchen och vann till slut med 27–25.
Handboll • Publicerad 9 februari 2019

Det var en jämn och tajt inledning på matchen där Lugi gjorde första målet. YIF kvitterade omgående, men därefter skull Lugi leda halvleken ut.

Mario Lipovac var den mest framträdande YIF:aren framåt i första halvlek, där unge Ludvig Hallbäck serverade linjespelaren vid flera tillfällen. Annars kantades hemmalagets anfallsspel av en hel del tekniska misstag.

Bakåt såg det bra ut, men med tio minuter kvar drog Alexander Borgstedt på sig ett rött kort efter att ha träffat en Lugispelare i ansiktet i försvaret. Därefter gjorde Lugi ett ryck till 11–7 och YIF tvingades kasta in time out–kortet.

I samband med time outen bytte YIF ut Anders Persson och Erik Hvenfelt klev in i målet. Ett par målvaktsräddningar och snabba kontringar på det gjorde att YIF kunde krympa avståndet till 12–15 i paus.

Lugi kopplade ett nytt grepp i början av andra. YIF fick inte träff på Lugis skyttar samtidigt som Anders Persson som återigen vaktade YIF–målet inte hade sin dag. Tio minuter in i andra gick gästerna för första gången upp i en sexmålsledning vid 21–15, och Jerry Hallbäck kände sig tvingad att återigen slänga in det gröna time out–kortet.

YIF började spela med ett offensivt försvar vilket gjorde Lugispelarna konfunderade. Gästerna gick fem minuter utan att göra mål. Problemet för Ystads IF var att de också hade svårt att hitta målet.

Med tretton minuter kvar tog Lugitränaren Tomas Axnér lagets första time out. Då hade YIF bara hämtat in en boll till 18–23, och tiden började rinna ut.

Ett hopp skulle dock tändas. Med åtta minuter kvar drog Markus Sjöbrink på sig sin tredje utvisning, och i samband med det satte Hampus Andersson 21–24 på straff. Och riktigt spännande skulle det bli när Ludvig Hallbäck reducerade till 24–25 med fem minuter kvar.

Två minuter senare var YIF ikapp efter att Jonathan Svensson stänkt dit sitt femte mål för dagen.

Anders Persson som tidigare under matchen hade haft det tungt växte nu fram till en jätte och vägrade släppa in fler mål från lundensarna. Inte ens med en man mer lyckades Lugi ta sig igenom YIF:s pånyttfödda försvar.

Vändningen skulle också fullbordas när matchens spelare Ludvig Hallbäck satte 26–25 med en minut och 12 sekunder kvar. Hallbäck skulle även sätta sista målet när YIF vände och vann med 27–25.