Annons

Kent Harry återvänder till norsk handboll

Samtidigt som Ystads IF har säkrat sin plats i handbollens SM-slutspel har Kent Harry Andersson, 63, som ingår i ledarstaben, gjort en uppgörelse med det norska handbollsförbundet. Harry kommer att fungera som mental coach åt bland annat förbundskapten Robert Hedin och kommer att jobba nära det norska landslaget det närmaste året.
Sport • Publicerad 11 mars 2013
Kent Harry Andersson kommer att ingå i den norska landslagsorganisationen framöver.
Kent Harry Andersson kommer att ingå i den norska landslagsorganisationen framöver.Foto: 
Kent Harry Andersson.
Kent Harry Andersson.Foto: 

Efter SM-guldet med YIF 1992 tog Kent Harry Anderssons internationella karriär fart.

Han fick en rivstart på sin utlandskarriär när han helt otippat gjorde Drammen till Europamästare.

Annons

Och trots att 20 år har gått sedan den tunga titeln är Kent Harry Andersson fortfarande ett aktat namn i Norge.

Han kommer att fungera som mental coach till framförallt landslagsledarna Robert Hedin och Glenn Solberg. Men han kommer även att användas som bollplank för fler norska ledare – och som spion för att kartlägga motståndare.

– Jag har nyligen varit i Norge och gjort ett upplägg med förbundet. Jag ser det här som en spännande utmaning och det är kul att man inte är helt bortglömd i norsk handboll. Jag känner fortfarande en hel del folk där, säger Harry till YA-sporten.

Idén att plocka in Harry i organisationen kommer från Robert Hedin och Glenn Solberg, som båda haft honom som ledare i olika omgångar under sina karriärer. Solberg har exempelvis kamperat ihop med Harry kamperat under sammanlagt elva säsonger.

– Och Robert Hedin bor ju i Ystad varannan vecka, vilket gör att jag inte behöver resa till Norge lika ofta. Vi kommer att ha en nära kontakt, säger Andersson.

Hur pass uppdaterad är du på norsk handboll i dag?

Landslaget har jag följt regelbundet och spelarna som är proffs i Europa, framförallt i Tyskland, har jag bra koll på. Däremot är det sämre ställt med min uppfattning om norsk klubbhandboll eftersom matcherna inte tv-sänds.

Vilka blir dina huvudsakliga uppgifter i Norge?

–  Jag kommer att finnas med på samlingar med landslagen och vara med vid alla landskamper. Jag ska coacha tränarna, fungera som en mentor. Men jag ska även sätta mig in i motståndarnas spel och kunna ge tränarna bakgrund. Sedan ska jag följa yngre norska landslag när de spelar kval och mästerskap utomlands och kunna ge tränarna feedback.

Det låter som att du får fullt upp. Går det ut över dina uppdrag i YIF?

Annons

– Tidsmässigt blir det ändå inte så himla mycket som man kan tro. Under april och januari blir det hektiskt, det är intensiva landslagsperioder. Går Norge till EM-slutspelet i Danmark, vilket jag absolut tror, kommer jag att vara engagerad varje dag med landslaget under januari 2014. Annars kommer jag att vara i Norge 4-5 dagar varje månad och sedan sköta en del av arbetet hemifrån. Jag räknar med att kunna fullfölja mina åtaganden med YIF den här säsongen. Sedan får vi se.

Har du längtat tillbaka till den internationella hetluften?

–Jag har fått uppleva väldigt mycket, bland annat Champions league-finaler. Men det har varit på klubbnivå. Så här nära ett landslag har jag aldrig jobbat och det ska bli spännande.

– Samtidigt vill jag poängtera att jag kommer att jobba i bakgrunden. Jag ska inte finnas med ute på planen på träningarna och sitter inte på bänken under matcherna. Det är Robert Hedin och Glenn Solberg som företräder landslaget, jag jobbar mer i kulisserna, avslutar Kent Harry Andersson.

Lisa Kron
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons