Annons

Kevin från Ystad älskar sitt lag – vill heta Tottenham: ”Någon måste vara först”

Hur långt är du beredd att gå för att visa uppskattning till klubben i ditt hjärta.
Långt, om man heter Kevin Olofsson.
Eller, förlåt:
Tottenham Olofsson.
Fotboll • Publicerad 25 april 2019
Kevin ”Tottenham” Olofsson. 28-åringen är beredd att gå långt för sitt favoritlag.
Kevin ”Tottenham” Olofsson. 28-åringen är beredd att gå långt för sitt favoritlag.Foto: Sprisse Nilsson

Kevin Olofsson är en helt vanlig 28-årig kille från Ystad. Han jobbar i mejeriavdelningen i ett snabbköp och spelar i Köpingebro IF:s B-lag.

Men hans fotbollsintresse är på en nivå som är allt annat än mellanmjölk.

Annons

Samma kväll som Tottenham Hotspur slog ut Manchester City ur Champions League och tog sig till semifinal – för en vecka sedan – skickade Kevin i en ansökan om namnbyte till Skatteverket.

I passet ska det i fortsättningen stå Kevin Tottenham Christer Olofsson. Därmed skulle han bli den första i Sverige som har ”Tottenham” som förnamn.

Harry Kane är den stora stjärnan i Tottenham. En av Ystadskillen Kevin Olofssons stora idoler. Kevin – som snart även kommer att heta Tottenham!
Harry Kane är den stora stjärnan i Tottenham. En av Ystadskillen Kevin Olofssons stora idoler. Kevin – som snart även kommer att heta Tottenham!

När YA läser upp listan på engelska ligaklubbar som finns insprängda bland svenskarnas namn studsar han till.

– Sa du att 460 heter Chelsea?! Amen, det är ju inte klokt! Det är verkligen på tiden att någon heter Tottenham, och förhoppningsvis följer fler efter. Någon måste vara först, säger Kevin.

Kommer din ansökan att gå igenom?

– Det tror jag. Men det kan ta en månad innan en ansökan blir behandlad.

Kommer ditt tilltalsnamn att vara Tottenham? Eller kommer du rent av att kallas för ”Totte”?

– Ha, ha, Totte, ja varför inte? Mitt tilltalsnamn blir Kevin även i fortsättningen men Tottenham kommer att vara ett av mina namn.

Kärleken till engelsk fotboll sitter djupt etsat i den svenska själen. Under de 50 år som stryktipset funnits har intresset för ligafotboll i England vuxit sig allt starkare. För många var TV:s Tipsextra-sändningar på 1970-talet det som skapade den första relationen med engelska klubbar och i många fall har kärleken gått i arv, från generation till generation. I dag finns det de som klipper gräsmattan efter klubbmärken, som färgar håret i favoritlagets färger eller som lägger sina sparpengar på en fotbollsresa till en liten industriort i England.

Många svenskar heter som en engelsk fotbollsklubb, men vid en närmare granskning i befolkningsregistret fanns inte en enda svensk som bar namnet Tottenham.

Annons

Monica Sandström är varumärkesansvarig på Svenska Spel:

– Vi vill vi göra en liten extra insats för att hitta Sveriges första Tottenham. Inför avslutningen av Premier League och titelracet mellan storklubbarna tycker vi att det vore passande om vi hade alla representerade i namnstatistiken. Vi har döpt initiativet till ”Searching for Tottenham” eftersom det i dagsläget bara är Tottenham som saknas av topplagen, säger Monica Sandström.

Kevin Olofsson från Ystad har redan skickat in sin ansökan om namnbyte. Och han är beredd att gå längre än så.

– Alltså, skulle Tottenham vinna hela Champions League vore det helt otroligt; det största som hänt både klubben och mig. I så fall kommer jag att tatuera in en tupp någonstans på kroppen.

En tupp?

– Ja, tuppen finns i klubbmärket. Men jag kommer inte att sätta den i pannan, så långt går jag inte...

Varför blev det Tottenham Hotspur för dig?

– Bra fråga. Jag vet faktiskt inte. Det var inte så att min farsa gillade Tottenham och jag har inte en enda kompis som håller på Tottenham. Det är mest Arsenal och Liverpool och lite andra klubbar.

– Kanske är det klubbens historia som tilltalar mig, funderar Kevin. Det finns något av en looserstämpel på klubben. Tottenham hånas för att man aldrig vinner några titlar, ungefär som Hammarby i Sverige. Man kan gå rätt långt i cuper och ligga högt uppe i ligan, men på slutet skiter det sig alltid på något sätt. Jag får sympati för en sådan klubb.

Kevin är ett exempel på att man kan älska någon på avstånd. Han har ett intensivt distansförhållande till Tottenham. Men faktum är att han fortfarande aldrig har sett laget spela på plats i England.

Annons

– De gånger jag har varit i England har Tottenham tyvärr aldrig spelat. Då har man fått hålla till godo med Millwall och sådana grejor. Men i framtiden ska jag och min flickvän åka till norra London för att se världens bästa klubblag spela, säger Tottenham Olofsson.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons