Kim nådde milstolpe i comebacken i landslaget – annan Ystadskille bäste målskytt

Handboll Artikeln publicerades

Kim Andersson har gjort sin comeback i blågult. Sverige genrepar gånger två mot Ryssland och i den första under lördagen gjorde Kim Andersson sitt 800:e mål i landslaget.

Men han imponerade ännu mer som framspelare i segern med 29–18 (14–7).

Det var med tre minuter kvar att spela som Kim Andersson fintade sig igenom det ryska försvaret och kunde skjuta in sitt enda mål i matchen. Målet betydde hans 800:e i landslaget och han ligger med den noteringen nia bland svenska spelare genom tiderna. Han har 13 mål upp till åttan, Johan Petersson.

Kim gjorde desto fler assist och flera av dem var av en klass som som visade att han kommer att bli väldigt nyttig under kommande världsmästerskap.

Bäste målskytt mot Ryssland blev annars en annan Ystadskille – Niclas Ekberg, med åtta fullträffar.

–Ja, många straffar så klart. Men jag tycker att vi gör en bra match. Många mål och bra försvarsspel. Vi står kompakta i försvaret och ger bra hjälp åt våra målvakter, sa Ekberg till Viaplay.

Fakta

Landslaget fortsatta väg mot VM

6 januari: Landskamp mot Ryssland i Halmstad (18.00).

10 januari: Avresa till Köpenhamn och det första VM-gruppspelet.

11 januari: VM-premiär mot Egypten (20.30).

13 januari: Argentina (20.30).

14 januari: Angola (20.30).

16 januari: Qatar (20.30).

17 januari: Ungern (20.30).

19-23 januari: Ev mellanrunda i Herning.

25 januari: Ev semifinal i Hamburg.

27 januari: Ev bronsmatch eller final i Herning.

Visa mer...

Fjolårets EM-silvermedaljör Sverige kom till spel utan mittsexorna Andreas Nilsson (magvirus) och Jesper Nielsen (ljumskkänning), men med såväl Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz i truppen.

– Jag tycker att det ser bra ut. Framför allt bakåt är vi jäkligt stabila, säger Andersson efter matchen.

– Det är klart att vi visar att vi är på rätt väg, att vi förbereder oss så bra som möjligt för att kunna vara med och spela om medaljerna.

Med stjärnorna på bänken inledde Sverige dock lite sömndrucket och efter åtta minuter ledde Ryssland med 5–3.

Då spikade det svenska försvaret och målvakten Mikael Appelgren igen.

Laget höll nollan i drygt 18 minuter och passade samtidigt på att göra mål på alla möjliga sätt i andra änden av planen. Det var snabba kontringar, snygga upprullningar, straffar från Niclas Ekberg. Ja, till och med målvakten Appelgren hittade rätt när han från eget mål skickade in en lyra i det tomma ryska målet.

Efter tio svenska mål och fläckfritt försvarsspel hade 3–5 blivit 13–5 – och matchen var i praktiken avgjord redan då.

Andersson och Du Rietz var inne på planen när Sverige ryckte. Ekdahl Du Rietz var även han nöjd efter comebacken, där han fick en bra start med mål i sitt första anfall på planen.

– Det var skönt att få den starten, säger 29-åringen.

– Jag har spelat mycket handboll och på hög nivå under många år, men det här är ändå en unik situation. Att komma tillbaka till ett landslag som man lämnade för fem år sedan, och jag har tackat nej så många gånger och sagt att jag aldrig ska komma tillbaka.

Du Rietz var samtidigt lite osäker på hur han skulle värdera överkörningen mot Ryssland.

– Jag vet inte om vi var så jävla bra, eller om det var ryssarna som inte var speciellt bra, säger han.

Totalt blev det tre mål för Du Rietz, medan Kim Andersson fick nöja sig med en fullträff i slutminuterna. Det var landslagsmål nummer 800 för den 36-årige veteranen, som dessutom avslutade med att bjuda den fullsatta arena på en riktigt läcker assist till Simon Jeppsson.

– Han har den här blicken och kvalitén i vänsterhanden som är fantastiskt fin och har sett jättevass ut på träningarna, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Han var belåten med insatsen i det första av två VM-genrep.

– Resultatmässigt och med många prestationer är jag jättenöjd. Vi står jättefint försvarsmässigt, men ska vara ödmjuka och förstå att ryssarna kan bättre än vad de visade i dag.

Redan på söndagskvällen möts lagen igen, då i Halmstad. Blågult inleder sedan VM-gruppspelet i Köpenhamn mot Egypten på fredag.