Kim sköt liv i Ystads IF:s säsong

Handboll Artikeln publicerades
Kim Andersson klev fram när Ystads IF besegrade Lugi. 2 bilder
Kim Andersson klev fram när Ystads IF besegrade Lugi.

Handbollssäsongen lever för Ystads IF. Efter två knappa förluster mot Lugi i SM-slutspelet, fick YIF revansch i match tre. YIF vann i Lund med 27-26 och därmed fortsätter kvartsfinalrysaren i Ystad på måndag.

Lugi HF-Ystads IF 26-27 (13-12)

Mål, Lugi: Simon Jeppsson 7, Hampus Jildenbäck 5, Anders Hallberg 4, Andreas Arrman 4, Nemanja Milosevic 2, Niclas Paradis 1, Lucas Pellas 1. Mål, YIF: Kim Andersson 10, Hampus Andersson 4, Eric Forsell Schefvert 4, Carl Löfström 3, Anton Hallbäck 2, Emil Hansson 1, Lukas Sandell 1, Axel Eriksson 1, Anders Persson 1.
Publik: 2 400.

Tiomålsskytten Kim Andersson och målvakten Anders Persson var de stora hjältarna i Ystads IF, när laget äntligen fick vinna mot Lugi. De båda "åldermännen" var strålande och fick hela laget att lyfta.

Den fjärde kvartsfinalen blev ännu en sekundrysare. Lugi hade chans att kvittera till 27-27, men Hampus Jildenbäck kastade bort bollen när hemmalaget skulle kvittera.

Men låt oss ta det från början.

SM-kvartsfinal tre föll inledningsvis väl in i mönstret från de två tidigare. Det var jämnt, tajt, och lagen skiftades om att leda med ett eller ett par mål. Om intensiteten var hög, så var den rent spelmässiga kvaliteten lite lägre. Ystads IF gjorde lite för många tekniska fel. Bland annat levererade Emil Hansson tre svaga passningar som ledde till bollstöld och kontringsmål för Lugi. På samma sätt slarvade hemmalaget en hel del, inte minst när man hade plockat ut målvakten och spelade sju mot sex. Hampus Andersson och målvakten Anders Persson gjorde mål i tom bur och Kim Andersson drog iväg ett långskott i ribban.

I målprotokollet skilde bara ett eller två mål, bortsett från ett ryck som Lugi gjorde fram till 10–7. Men YIF satte omedelbart i gång att närma sig och var i kapp vid ställningen 11-11. I halvtid ledde Lugi med 13-12.

Dominant i Ystads IF före paus var Kim Andersson, som kom upp i fem mål på åtta skott. Ett fantastiskt facit om man betänker att han på de två tidigare kvartsfinalerna hade gjort fyra mål på 17 skott.

– Jo, utdelningen är bättre i kväll, men jag skulle ha satt ett par skott till, sa Kim självkritiskt till CMore i halvtidsvilan.

Kim skulle få en huvudroll även i den andra halvleken. Efter att snabbt ha gjort sitt sjätte mål för kvällen skadade han sig när han gjorde sitt sjunde. Kim vred sig i smärtor sedan han skadat knäet i landningen. Han hjälptes av planen och fick behandling.

Med Kim utanför planen fortsatte den gynnsamma YIF-trenden och gästerna ledde med 16-19 och 17-20. Sedan var Kim åter på planen – och gjorde 17-21...

Men den här matchen var långt ifrån avgjord.

Lugi var bara ett mål under vid ställningen 22-23. I det här läget var den kvicke kantspelaren Hampus Jildenbäck helt fri med Anders Persson på en kontring - men YIF-målvakten räddade.

Anders var en jätte i målet och såg till att YIF kunde hålla undan tiden ut.

– Den här matchen skulle vi bara vinna. Skönt att man kunde bidra i dag. Den första halvleken kom jag inte in i och gjorde inte så stor nytta, men det gick bättre i den andra. Vi är otroligt taggade inför matchen i Ystad på måndag, säger Persson.

Den fjärde kvartsfinalen spelas i Ystad Arena på måndag klockan 19.10.