Klart: IFK Kristianstad spelar i Champions League även nästa säsong

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Det blir spel i Champions League den kommande säsongen för Ljubomir Vranjes IFK.
Foto: Lasse Ottosson
Det blir spel i Champions League den kommande säsongen för Ljubomir Vranjes IFK.

På midsommarafton kom glädjebeskedet för IFK Kristianstad. Klubben spelar i Champions League även nästa säsong.

Tillsammans med den svenska mästaren Sävehof får man chansen i C/D-grupperna.

– Häftigt och gött. Det var lite som vi trodde, att vi har gjort det bra och då vill de att vi ska vara med. Skitroligt, säger Henrik Fröberg, evenemangschef i IFK Kristianstad.

Det europeiska handbollsförbundet (EHF) lämnade sitt besked strax före lunch på midsommarafton. Man godkänner IFK Kristianstads wildcard-ansökan och ger laget chansen i de lägre rankade C- och D-grupperna.

Platsen baseras på åtta olika bedömningspunkter som bland annat innefattar tidigare prestationer i Europa, inhemsk placering, arena, publik, TV-avtal och sponsorfrågor. Där låg alltså IFK tillräckligt bra till för att få spela i Champions League, trots att man inte blev svenska mästare.

– Det känns som att det kan vara ett bra mellanår att spela i C/D-grupperna och förhoppningsvis göra det bra där. Nu är det bara att börja planera för hösten, där det kommer att bli många matcher igen, säger Henrik Fröberg.

Det är inte helt klart hur IFK kommer att göra med biljetter och säsongskort till Champions League-matcherna.

– Men det kommer att bli billigare än i fjol i alla fall, säger Fröberg.

Övriga lag som fick ett wildcard var Kiel, Montpellier, Pick Szeged, GOG, Bidasoa Irun, Eurofarm Rabotnik, Wisla Plock och Sporting Lissabon.

Klart är också att svenska mästaren Sävehof inte får spela i de högre rankade A- och B-grupperna, där IFK tidigare har spelat. Sävehof placeras i stället, precis som IFK, i C- och D-grupperna. Däremot får norska Elverum för första gången plats i A- och B-grupperna.

– Det är nog mycket det publika som avgör för Sävehof. Jag har egentligen svårt att se att några andra lag från Sverige ska kunna hamna i A/B-grupperna. Det blir svårt att komma med om man har lite mindre publik, säger Henrik Fröberg.

Lottningen till gruppspelet sker den 27 juni klockan 18.00. IFK kan bland annat ställas mot danska GOG (Med Stig-Tore Moen och Arnar Arnarsson i laget), spanska Bidasoa Irun, finska Cocks och portugisiska Sporting Lissabon.

Fakta

Champions League-lagen

A/B-grupperna: Meshkov Brest, Zagreb, Ålborg, Flensburg, Barcelona, Paris SG, Veszprém, Vardar, Elverum, Kielce, FC Porto, Celje, Motor Zaporozhye, Kiel, Montpellier, Pick Szeged.

C/D-grupperna: Cocks, Dinamo Bukarest, Chekhovskie Medvedi, IK Sävehof, Kadetten Schaffhausen, Tatran Presov, GOG, Bidasoa Irun, Eurofarm Rabotnik, Wisla Plock, Sporting Lissabon, IFK Kristianstad.

Visa mer...